Le Pen wil coalitie met radicaal linkse ministers voorkomen
De partij van Marine Le Pen, Rassemblement National (RN), dreigt elke regering te blokkeren waarin ministers van radicaal linkse partijen als La France Insoumise (LFI) of de Groenen zitten. Dit bemoeilijkt de regeringsformatie na de recente parlementsverkiezingen.
Marine Le Pen verklaarde donderdag op het sociale mediaplatform X dat RN geen steun zal verlenen aan een regering met linkse ministers. "Het is zeker: de RN-fractie zal een wantrouwensmotie indienen tegen elke regering met LFI- of Groene-ministers," aldus Le Pen.
Na de recente verkiezingen is Frankrijk verdeeld in drie politieke blokken zonder absolute meerderheid. Het linkse blok onder leiding van het Front Populaire heeft ongeveer 190 zetels. Het regeringsblok van president Macron heeft er circa 160. RN telt ongeveer 140 zetels. Voor een werkbare meerderheid zijn 289 van de 577 zetels nodig.
Felle kritiek op LFI
Algemene bezwaren tegen de radicaal linkse partij La France Insoumise (LFI) richten zich vooral op hun economische en sociale beleid, dat door critici als te extreem en onrealistisch wordt gezien. Tegenstanders vrezen dat hun plannen voor grootschalige herverdeling van rijkdom, nationalisatie van belangrijke industrieën en verhoogde sociale uitgaven de economie zouden schaden, de werkgelegenheid zouden verminderen en de belastingdruk aanzienlijk zouden verhogen.
Daarnaast stuiten hun standpunten over immigratie en veiligheid op weerstand bij een deel van de bevolking, die bang is dat deze beleidsvoorstellen de sociale cohesie en nationale veiligheid zouden ondermijnen. Eén van de nieuwe parlementsleden namens LFI is niemand minder dan Antifa-leider, Raphaël Arnault. Maar dit is niet zonder controverse: Arnault is veroordeeld vanwege geweldpleging en hij staat op de 'S-lijst', wat betekent dat hij als een bedreiging voor de staatsveiligheid wordt beschouwd.
Ook zijn er zorgen om het antisemtisme binnen de partij. In 2017 sprak partijleider, Jean-Luc Méléchon over Franse Joden als "een arrogante minderheid die de rest de les leest." Daarom stelde rabbijn Moshe Sebbag, na de linkse verkiezingszege van dit weekend, dat "het erop lijkt dat Frankrijk geen toekomst heeft voor Joden", aldus The Times of Israel.
'Praktisch nul'
Renaud Labaye, secretaris-generaal van de RN-fractie, suggereerde aanvankelijk tegenover Le Figaro dat RN zou kunnen afzien van wantrouwensmoties als een linkse regering 'consensuele maatregelen' zou voorstellen. Later verduidelijkte hij echter tegenover AFP dat de kans om een regering goed te keuren 'praktisch nul' zou zijn als die ministers van LFI bevat. "Wij dienen nooit een wantrouwensmotie in om het wantrouwen zelf," aldus Labaye. "Het hangt allemaal af van de regering, de algemene politieke richting en de ingediende wetsvoorstellen."
President Emmanuel Macron staat voor een lastige situatie. Hij heeft aangekondigd de huidige regering voorlopig aan te houden. Het is waarschijnlijk dat hij het ontslag van premier Gabriel Attal, aangeboden na de verkiezingen, pas op 17 juli accepteert en de regering dan demissionair verklaart.