Slechts 1,5% Nederlandse bedrijven is volledig klimaatneutraal
Het wil niet vlotten met de energietransitie, blijkt uit nieuwe CBS-cijfers. Momenteel is slechts 1,5 procent van alle Nederlandse bedrijven volledig klimaatneutraal. Ondernemers zeggen grote moeilijkheden te ervaren door de hoge kosten, het overvolle stroomnet en economische onzekerheid.
Het CBS-onderzoek is uitgevoerd onder duizenden bedrijven met vijf of meer werknemers in de industrie, auto- en detailhandel en de dienstverlening. Van hen zijn slechts enkele honderden ondernemingen klimaatneutraal: een verwaarloosbare 1,5 procent.
Meer dan een kwart van de bedrijven gaf aan in kleine of zeer kleine mate klimaatneutraal te zijn. Opmerkelijk is dat bijna 37 procent van de bedrijven niet weet waar ze staan op het gebied van CO2-uitstoot.
De energietransitie kent veel hobbels op de weg, vooral door praktische problemen. Een kwart van de bedrijven ervaart grote belemmeringen bij het klimaatneutraal maken van hun onderneming. De belangrijkste zijn de hogere kosten van duurzame alternatieven en economische onzekerheid. Vooral in de horeca geven ondernemers aan dat zij onvoldoende eigen middelen hebben of moeilijk financiering kunnen vinden voor verduurzaming. Ondertussen hebben industriebedrijven te maken met wachtlijsten voor stroomaansluitingen vanwege een vol elektriciteitsnet.
Klimaatneutraal in 2050?
Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen is het de vraag of het lukt om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. "Alleen ambitie is vaak niet genoeg. We hebben nog 26 jaar te gaan. Dan moeten er per jaar duizenden bedrijven bijkomen die volledig klimaatneutraal zijn", vertelt hij bij AD.
Heel anders gaat het eraan toe in Zuid-Afrika. Dit land is hard op weg om de klimaatdoelen van 2030 te halen, maar dat is niet om de juiste reden. De energieproductie van kolencentrales stort namelijk regelmatig in, waardoor de president inmiddels spreekt van een "existentiële bedreiging voor de economie en het sociale weefsel".