Groene droom spat uiteen: provincies grijpen terug naar gas vanwege overbelast stroomnet
Na de provincie Utrecht nemen nu ook Flevoland en Gelderland om maatregelen tegen de overbelasting van het elektriciteitsnet. Om te voorkomen dat nieuwe woonwijken niet opgeleverd kunnen worden en bestaande woningen niet verduurzaamd kunnen worden, grijpen netbeheerders en provinciebesturen terug op aardgas.
In Flevoland en Gelderland zullen gasgeneratoren worden ingezet om lokaal elektriciteit op te wekken, meldt NOS. Deze generatoren moeten een buffer vormen tussen nieuwe woonwijken en het elektriciteitsnet, zodat er geen problemen ontstaan bij de oplevering van nieuwe huizen. De gasgeneratoren zullen extra stroom leveren op momenten dat het elektriciteitsnet de vraag niet aankan. Dit moet voorkomen dat huishoudens zonder stroom komen te zitten. Wanneer het elektriciteitsnet voldoende versterkt is, zullen de gasgeneratoren weer verwijderd worden.
Bij de verduurzaming van bestaande woningen wordt in de drie provincies afgezien van de installatie van volledig elektrische warmtepompen. In plaats daarvan worden hybride warmtepompen geïnstalleerd die ook op gas kunnen draaien, of wordt er gekozen voor warmtenetten die hele woonwijken van warmte voorzien. Dit moet ervoor zorgen dat de grootste stroomverbruikers in huizen, de volledig elektrische warmtepompen, niet bijdragen aan de overbelasting van het elektriciteitsnet.
De maatregelen hebben al tot veel verontwaardigde reacties geleid. Het is immers weinig duurzaam en klimaatvriendelijk om terug te grijpen op aardgas. Toch zien netbeheerders geen andere oplossing om de huidige problemen aan te pakken, aldus netbeheerders Tennet en Stedin. De maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat er vanaf 2026 ook problemen met de elektriciteitsvoorziening voor woonhuizen ontstaan. Het is een tijdelijke maatregel totdat het elektriciteitsnet voldoende versterkt is.