Bijna alle EU-lidstaten geven verplichte klimaatplannen niet op
De Europese Commissie heeft bijna alle EU-lidstaten op de vingers getikt omdat ze niet op tijd hun klimaatplannen voor de lange termijn hebben ingediend, ondanks hun wettelijke verplichtingen. Nu is het onduidelijk of de EU als geheel haar ambitieuze klimaatdoelen kan halen.
Op 30 juni moesten alle lidstaten gedetailleerde klimaat- en energieplannen indienen die tot 2030 uitgevoerd zouden worden. Maar tot grote frustratie van de Commissie hebben slechts vier van de 27 lidstaten hun plannen tijdig ingediend. Alleen Nederland, Zweden, Finland en Denemarken hebben aan de deadline voldaan, samen goed voor slechts 8 procent van de CO2-uitstoot van het blok. "De Commissie dringt er bij alle andere lidstaten op aan om hun plannen zo snel mogelijk in te dienen," vertelt een woordvoerder van de Commissie bij Euractiv.
De nationale energie- en klimaatplannen (NECP's) zijn ontworpen om landen te ondersteunen bij het ontwikkelen van op maat gemaakte strategieën voor de groene transitie. Deze plannen helpen niet alleen bij het naleven van toezeggingen, maar geven de Europese Commissie ook inzicht in de voortgang van de lidstaten.
In 2024 zijn de EU-leden halverwege de tienjarige periode waarvoor de NECP's zijn opgesteld. Hierdoor moesten alle lidstaten hun moesten indienen en hun toezeggingen versterken met concrete doelstellingen voor 2030. Echter, door recente boerenprotesten en de onrust rondom de EU-verkiezingen, lijkt het alsof de focus op klimaatdoelen is afgenomen.
Harde strafmaatregelen blijven voorlopig uit. In plaats van een aanklacht tegen 23 lande wegens schending van de klimaatregelgeving van de EU, heeft de Commissie besloten om de kwestie "als een zaak van urgentie" aan de orde te stellen tijdens bijeenkomsten met klimaat- en milieuministers later deze maand.