Partijverbod AfD dichterbij: voldoende steun voor verzoek in Bondsdag
In Duitsland zijn de belangrijkste politieke partijen steeds meer voorstander van een verbod op de Alternative für Deutschland (AfD). Deze partij, inmiddels de tweede grootste in populariteit, wordt gezien als een bedreiging voor de democratie en de veiligheid van burgers.
CDU-Bondsdaglid Marco Wanderwitz heeft voldoende steun verzameld om een voorstel in te dienen voor een verbod op de AfD in de Bondsdag. Hij heeft 37 parlementsleden achter zich staan die het verbod willen steunen, meldt het Duitse nieuwsmedium taz.
Wanderwitz wacht nog op een schriftelijke uitspraak van het Hogere Administratieve Hof in Münster, dat de AfD in mei classificeerde als een 'vermoedelijk rechtsextremistische' organisatie. Zodra de schriftelijke motivering beschikbaar is, zal Wanderwitz zijn voorstel indienen. Als de Bondsdag instemt met het voorstel, zal het Constitutionele Hof, het hoogste gerechtshof van Duitsland, beslissen over de legaliteit van het verbod.
Niet alleen de CDU, maar ook andere partijen, zoals de Groenen, zijn voorstander van een verbod. Marcel Emmerich, een politicus van de Groenen, roept op tot de oprichting van een taskforce die bewijsmateriaal zou verzamelen om een verbod te ondersteunen. “De AfD vormt een veiligheidsrisico voor mensen en democratie,” aldus Emmerich.
Ook de Duitse regering sluit een partijverbod namelijk niet meer uit. Dit is niet zonder reden: bondskanselier Olaf Scholz vergelijkt de partij direct met het nazisme, vicekanselier Robert Habeck beweert dat AfD de democratie ‘wil ontmantelen’ en ‘Duitsland in een staat als Rusland wil veranderen’.
'Lastercampagne'
Op zijn beurt spreekt AfD zelf van een lastercampagne tegen een populaire oppositiepartij. Een petitie tegen het eventuele partijverbod is inmiddels al 100.000 keer ondertekend.
De AfD heeft veel steun in Oost-Duitsland, waar het de populairste partij is en naar verwachting verschillende regionale verkiezingen als Saksen, Thüringen en Brandenburg zal winnen. De regerende partijen vrezen dat zij de macht in deze deelstaten volledig kunnen verliezen. Bij de Europese verkiezingen op 9 juni werd AfD de tweede partij in Duitsland, na CDU.