Demissionair kabinet blijft geld doneren aan Oekraïne
Het demissionaire kabinet gaat 138 miljoen euro investeren in de wederopbouw van Oekraïne. "Het is cruciaal dat we nu handelen, niet later," benadrukt de Nederlandse gezant Roderick van Schreven. Sinds de PVV-verkiezingsuitslag heeft het demissionaire kabinet al ruim 1 miljard euro vrijgemaakt voor Oekraïne.
De toezegging werd gedaan tijdens een internationale conferentie in Zwitserland over de wederopbouw van het door oorlog getroffen land, meldt BNR. De conferentie werd bijgewoond door wereldleiders, waaronder de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, EU-chef Ursula von der Leyen, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Nederlandse demissionair premier Mark Rutte. De Argentijnse president Javier Milei was echter afwezig; hij wil geen militaire steun bieden aan Oekraïne.
De focus van de wederopbouw is verschoven naar de energiesector. Daarnaast gaat Nederland werken aan een verbeterde toegang tot informatie over aanbestedingen en projecten, om Nederlandse bedrijven beter te positioneren voor deelname aan de wederopbouw. Nederlandse ondernemingen zoals Agrico en Philips zijn reeds actief in Oekraïne.
Ondanks de voortgang blijft corruptie een uitdaging in Oekraïne, erkent Van Schreven. In het land zijn elf oppositiepartijen verboden, is de vrije pers aan banden gelegd, is de religieuze vrijheid in gevaar en worden er geen verkiezingen meer uitgeschreven. Ook zou er sprake zijn van vriendjespolitiek op hoog en laag niveau. Maar volgens Van Schreven wordt er aanzienlijke vooruitgang geboekt, mede dankzij de komst van internationale instellingen in het land.
Sinds de PVV-verkiezingszege van vorig jaar heeft het demissionaire kabinet al ruim 1 miljard euro gedoneerd aan Oekraïne. Ook vindt de demissionaire minister van Defensie, Kajsa Ollongren, dat Oekraïne Rusland mag aanvallen, en sluit ze het niet uit om Nederlandse militaire trainers naar Oekraïne te sturen.