Zelensky geboycot in Duits parlement
Dinsdag sprak de Oekraïense president Zelensky voor het eerst in de Duitse Bondsdag. Maar dit werd niet door iedereen gewaardeerd: leden van kritische oppositiefracties verlieten de zaal tijdens zijn redevoering. Dit gebeurde eerder al in Zwitserland, Oostenrijk en Nederland.
Leden van BSW en bijna de gehele AfD-fractie boycotten Zelensky's toespraak, omdat ze hem beschouwen als een 'oorlogspresident' die steeds zou 'bedelen' om Duitse steun en wapens. "Oekraïne heeft nu geen oorlogspresident nodig, maar een president die bereid is tot onderhandelen voor vrede," verklaarden AfD-leiders Weidel en Chrupalla in een persbericht. Ze geloven dat alleen door onderhandelingen het de oorlog in Oekraïne kan stoppen.
De AfD-fractieleiding had al op maandag besloten om de toespraak van de Oekraïense president niet bij te wonen, omdat zij vonden dat de Duitse regering hem geen podium moest bieden voor wat zij omschreven als 'wederopbouwbedelarij'. "Duitsland betaalt al meer dan genoeg voor militaire hulp, EU-hulp en burgersalaris voor Oekraïners. Nu zou er ook nog Duits belastinggeld verspild worden aan Blackrock en andere investeerders," aldus Weidel en Chrupalla.
'Gevaarlijke escalatiespiraal'
Ook de BSW-fractie levert kritiek op Zelensky, en beweert dat zijn regering een 'openlijke escalatie van de oorlog' nastreeft met betrokkenheid van de NAVO. "President Zelensky draagt helaas bij aan een zeer gevaarlijke escalatiespiraal en accepteert daarbij het risico van een nucleair conflict met verwoestende gevolgen voor heel Europa", aldus een verklaring van BSW.
De partij pleit ervoor dat de Duitse regering haar invloed moet gebruiken om vredesgesprekken met Rusland te bewerkstelligen, in plaats van een speciaal evenement in de Bondsdag te organiseren ter ere van Zelensky.
AfD en BSW zijn zeker niet de eerste oppositiepartijen die verstek laten gaan bij Zelensky's toespraak in hun nationale parlement. Vorig jaar deed FVD dit al in de Tweede Kamer, toen Zelensky kwam spreken op dezelfde dag als Nationale Dodenherdenking. Vorige maand liepen twintig Oostenrijkse parlementariërs de zaal uit. En begin deze week boycotten Zwitserse oppositieleden de toespraak van Zelensky in hun parlement.