Massale klimaatfraude: vervalste CO2-certificaten kosten 4,5 miljard euro Duits belastinggeld
De Duitse overheid heeft 4,5 miljard euro kwijtgemaakt door een schandaal rondom vervalste Chinese CO2-certificaten. Hierbij zou vooral het Duitse milieuagentschap ernstig tekort hebben geschoten, met een financieel fiasco tot gevolg. De rechtse oppositie reageert woest en eist forse repercussies.
Het schandaal betreft gefinancierde klimaatprojecten in het buitenland die bedoeld waren om CO2-uitstoot te verminderen, maar die in werkelijkheid vaak fictief bleken. Een voorbeeld is het geval waarbij ongeveer 80 miljoen euro werd overgemaakt naar een zogenaamd klimaatproject in de Chinese provincie Shandong, dat bij nadere inspectie een verlaten kippenstal bleek te zijn. Dit werd bevestigd door een bezoek van het ZDF-programma Frontal, na tips van een Chinese klokkenluider.
Oliebedrijven in Duitsland zijn verplicht om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen, waarvoor ze CO2-reductieprojecten kunnen financieren. Deze projecten worden vervolgens gecertificeerd en verrekend in hun klimaatbalans in Duitsland. Echter, van de 75 door Duitsland goedgekeurde projecten bleek bij een nadere controle dat 62 waarschijnlijk frauduleus zijn. Dit leidt nu tot een miljardenverlies, vertelt CDU-milieuexpert Christian Hirte tijdens een openbare bijeenkomst met vertegenwoordigers van de industrie in de Bundestag.
Dit schandaal heeft niet alleen geleid tot financiële verliezen, maar ook tot een aanzienlijk vertrouwensverlies in buitenlandse klimaatbeschermingsprojecten. Dit komt mede doordat de Duitse autoriteiten hun controlesystemen niet adequaat hebben uitgevoerd. Bovendien heeft het milieuagentschap te laat de hulp ingeroepen van het Openbaar Ministerie en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Woedende reacties
De reacties van de oppositie zijn fel. Zo bekritiseert Anja Weisgerber, CDU-woordvoerster klimaatbeleid in de Bondsdag, de inadequate certificering en slordige controles van de Duitse autoriteiten. Volgens haar hebben deze tekortkomingen geleid tot enorme financiële en reputatieschade.
Ook AfD reageert woest op de onthullingen. 'Waarom verstrekken we überhaupt ontwikkelingshulp aan een economische wereldmacht als China?' schrijft de partij op X. 'De parlementaire AfD-fractie had vorig jaar al verzocht om opkomende economische machten als China, India en Brazilië hun status als ontwikkelingslanden te ontnemen. Maar de huidige regering blijft vasthouden aan een economisch en ontwikkelingsbeleid dat ons land tot de melkezel van de wereld maakt!'
Volgens AfD legt deze fraudezaak bredere problemen bloot. 'De miljardenfraudezaak is een symbool voor de hele klimaatcultus. Want niet alleen het huidige schandaal rond de klimaatbelasting is fraude; het klimaatbeleid zelf is dat ook', schrijft de partij. 'We worden ertoe gebracht te geloven dat warmtepompen een zogenaamd ecologisch voordeel hebben, terwijl in werkelijkheid alleen de Amerikaanse warmtepompindustrie hiervan profiteert. Onze auto-industrie wordt vernietigd en het concurrentievermogen van elektrische auto’s wordt verdoezeld terwijl andere landen in hun vuistje lachen. We moeten deze waanzin stoppen, de deïndustrialisatie stoppen en stoppen met het financieren van de energietransitiefraude ter waarde van biljoenen dollars.'
Vorig jaar was het Duitse Klimaatministerie ook al verwikkeld in een corruptieschandaal. Toen moest toenmalig staatssecretaris Patrick Graichen (Energietransitie) afgetreden. Intern onderzoek had uitgewezen dat hij zich schuldig had gemaakt aan vriendjespolitiek en belangenverstrengeling tijdens de uitoefening van zijn functie.