Links bestuur decriminaliseert harddrugs. Gevolg: enorme overlast
De Amerikaanse staat Oregon kampt met een enorme drugsproblematiek. Sinds decriminalisering van harddrugs in 2020 is het gebruik en de verspreiding van drugs zoals methamfetamine en fentanyl sterk gestegen. Dit zorgt voor hogere sterfgevallen en meer overlast op straat. Lokale politie en hulpdiensten kampen met beperkte middelen om de crisis aan te pakken.
De wet die in 2020 werd ingevoerd, heeft tot een toename van drugsgebruik geleid. De bedoeling was om verslaafden te helpen en te rehabiliteren, maar het effect is het tegenovergestelde. Politiechef Chris Skinner zegt dat de wet "het gebruik van drugs heeft genormaliseerd", meldt NZZ.
Het aantal dodelijke overdoses is dramatisch gestegen. In 2021 waren er meer dan 1.000 doden door overdoses, een record voor de staat. En volgens statistieken van de Oregon Health Authority zijn er in 2022 meer sterfgevallen door overdoses dan ooit tevoren. Met name fentanyl, een zeer krachtige opioïde, is verantwoordelijk voor veel van deze sterfgevallen.
Veel criminaliteit en overlast
De drugsoverlast leidt ook tot meer criminaliteit, vooral in grotere steden zoals Portland en Eugene. Wijkbewoners merken meer overlast en onveiligheid door de aanwezigheid van dealers en gebruikers in hun buurt. De politie kampt met een gebrek aan middelen om effectief op te treden tegen deze problemen.
Oregon geldt als een uitgesproken linkse staat. Al 36 jaar behaalt de Democratische presidentskandidaat in deze staat meer stemmen dan zijn Republikeinse concurrent. Dezelfde trend is te zien voor de gouverneursverkiezingen. Daarnaast zijn er zo'n 170.000 meer registreerde Democratische kiezers dan Republikeinse.