Boer zet zonnepanelen bewust uit: 'Anders kost het me duizenden euro's'
Tijdens een energiedebat in de Tweede Kamer is donderdag gesproken over een nieuw voorstel dat huishoudens en bedrijven zoals dat van boer William uit het Gelderse Beemte Broekland niet langer geld zou moeten kosten wanneer zij stroom terugleveren aan het net. Dit voorstel, ingediend door NSC-Kamerlid Wytske Postma, geniet naar zeggen ook steun van andere coalitiepartijen zoals PVV, VVD en BBB.
De discussie vindt plaats tegen de achtergrond van de complexiteit rondom het terugleveren van stroom door zonnepanelenbezitters. Op momenten dat de zon fel schijnt en de stroomproductie hoog is, kunnen de stroomprijzen negatief worden. Dit betekent dat eigenaren van zonnepanelen, zoals boer William, moeten betalen om hun opgewekte stroom kwijt te raken.
Boer William, die vijf jaar geleden een half miljoen investeerde in zonnepanelen voor zijn bedrijf en woning, ondervindt hierdoor grote financiële nadelen. "Het opwekken levert hem geen cent op, sterker nog: het kost hem bakken met geld," vertelt hij tegen Hart van Nederland over de negatieve tarieven waarmee hij regelmatig wordt geconfronteerd.
Het voorstel van Postma beoogt een wijziging in de zogeheten salderingsregeling. Onder deze regeling mogen huishoudens de elektriciteit die ze opwekken wegstrepen tegen hun verbruik. Wanneer ze meer stroom opwekken dan ze verbruiken, behoren energieleveranciers een "redelijke vergoeding" te betalen. Het voorstel heeft als doel te voorkomen dat het terugleveren van stroom nog langer geld kost voor degenen die investeren in duurzame energieoplossingen zoals zonnepanelen.