Minister ontraadt motie om geen Nederlandse troepen naar Oekraïne te sturen
Demissionair minister Hanke Bruins Slot ontraadt een FVD-motie om geen Nederlandse gevechtseenheden naar Oekraïne te sturen, mocht het land daar ooit om vragen. Volgens haar kan dat niet nu al bepaald worden.
Na ruim twee jaar oorlog heeft Oekraïne nieuwe soldaten nodig. Daarom nam het parlement onlangs een nieuwe wet aan, waarmee studenten, gehandicapten en vluchtelingen makkelijker naar het front kunnen worden gestuurd.
Aangezien het einde van de oorlog voorlopig nog niet in zicht lijkt, wil FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen voorzorgsmaatregelen treffen. Hij maakt zich zorgen om eerder kabinetsuitspraken dat de oorlog in Oekraïne "ook onze oorlog is". Ook sluit de Franse president Emmanuel Macron het niet uit dat er op termijn ook westerse grondtroepen naar het Oekraïense front zullen worden gestuurd.
Minister ontraadt motie
Van Houwelingen wil uitsluiten dat er ooit Nederlandse gevechtseenheden naar Oekraïne worden gestuurd, mocht Oekraïne daar in de toekomst ooit om vragen. Daarom diende hij donderdag een motie hieromtrent in. Maar minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken ziet weinig in de motie. Zij ontraadt het, omdat dit soort zaken volgens haar niet vooraf bepaald kunnen worden.
"Dit is ook een als-danmotie. Ik ben heel helder geweest over wat de minister-president heeft gezegd, namelijk dat daar op dit moment geen boots on the ground zijn, in goed Nederlands. Daarom ontraad ik deze motie, want het gaat om een situatie die nu niet aan de orde is", zegt ze bij haar keuze. Even later werd de motie afgewezen door een meerderheid van de Tweede Kamer.
Vorig jaar wees de toenmalige Tweede Kamer een FVD-motie af om nooit Nederlandse dienstplichtigen naar Oekraïne te willen sturen. Indiener Thierry Baudet reageerde destijds verontwaardigd. '[Deze fracties] willen niet uitsluiten dat Nederlandse jongeren, uw zoons, dochters, broertjes of zusjes, zullen worden gedwongen om te vechten tegen Rusland.'
Veel geld naar Oekraïne
Ondertussen blijft demissionair Defensieminister Ollongren veel geld sturen naar Oekraïne. Sinds de Tweede Kamerverkiezingen heeft ze op eigen houtje al ruim 1 miljard euro overgemaakt aan Nederlands belastinggeld naar het Oost-Europese land, in de vorm van militaire en financiële steun.
Hierbij negeerde ze, naar eigen zeggen, bewust de verkiezingsuitslag van 22 november. Toen werd de PVV veruit de grootste met 37 zetels. De partij van Wilders wilde de wapensteun het liefst controversieel verklaren, omdat het het geld liever in Nederland zelf wil investeren.
Ollongren vindt het belangrijk om Oekraïne te blijven steunen. Daarom wil ze het liefst 'grenzeloos' veel geld naar het land blijven sturen, vertelde ze begin dit jaar. "Als het gaat over wapens, conventionele wapens, trainingen en reserveonderdelen zou er geen grens moeten zijn, wat mij betreft", zei ze in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Het is niet zo dat wij hier veilig achter de dijken zitten. Wij zijn onderdeel van de EU en van de NAVO, en het kan ons ook raken."