Auto's gaan 'heel irritant' piepen door nieuwe EU-regelgeving
Vanaf 7 juli moeten alle nieuwe auto's in Europa een duidelijke waarschuwing afgeven wanneer de bestuurder te hard rijdt. Dit gebeurt in de vorm van een hard piepgeluid wanneer de automobilist één kilometer te hard rijdt. Deze verplichte ISA-maatregel uit Brussel zorgt voor veel weerstand bij automobilisten, meldt AD.
De Europese Unie wil het aantal verkeersslachtoffers verminderen door overdreven snelheid. In 2022 kwamen meer dan 20.000 mensen om het leven op Europese wegen, en eerdere maatregelen zouden onvoldoende hebben gewerkt. Daarom gaat Brussel sleutelen aan de autotechniek.
Het Intelligent Speed Assistance (ISA) systeem gebruikt wegenkaarten en een camera om de snelheid te controleren. Bij overschrijding van de limiet knippert een waarschuwing op het dashboard en klinkt er een luid en 'heel irritant' geluidssignaal, meldt AD. Vanaf 7 juli moet elke nieuwe auto verplicht dit systeem hebben.
Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen denkt dat er veel weerstand komt tegen deze EU-maatregel. "Ik denk dat een grote meerderheid dit onzinnig en zelfs enigszins vijandig vindt – ‘mijn auto, mijn vrijheid’, weet je wel?" vertelt hij bij AD. "Als je even niet oplet, kun je al snel een beetje te hard rijden. En als je daar dan op een vrij indringende manier, met een geluidssignaal, op gewezen wordt, dan is dat vreselijk vervelend, ja."
Fabrikanten kunnen ook kiezen voor een gaspedaal dat tegendruk geeft bij te hoge snelheid. Maar dit is duurder en minder populair. Bovendien heeft het "psychologische impact" op de bestuurder als zijn auto vanzelf begint te remmen, vertelt Tertoolen bij AD.