'Wie gaat dit betalen?' Klimaatminister Jetten presenteert nieuwe ambities
Demissionair klimaatminister Rob Jetten (D66) vindt het essentieel om de concurrentiepositie van de Nederlandse waterstofsector te verbeteren. Daarom wil hij de netwerktarieven verlagen en meer subsidies beschikbaar stellen. Maar ondertussen rijzen er zorgen over de kosten van dit nieuwe klimaatplan.
Nederland kent minder ontwikkelingsprojecten van waterstof dan andere Europese landen. Dit is deels te wijten aan de hogere netwerktarieven die Nederlandse bedrijven betalen voor stroom.
Jetten is van plan om deze netwerktarieven te verlagen. Dit moet de productie van waterstof goedkoper maken en de bedrijven helpen bij hun verduurzamingsopgaven, vertelt hij bij Financieel Dagblad. Momenteel betalen Nederlandse bedrijven gemiddeld 18 euro per megawattuur aan netwerkkosten, veel meer dan in buurlanden zoals Duitsland en België.
Naast het aanpakken van de netwerktarieven wil Jetten ook meer subsidies vrijmaken hieromtrent. Het kabinet heeft reeds honderden miljoenen euro’s beschikbaar gesteld voor groene waterstofprojecten, maar volgens hem is dit onvoldoende. Zo werden onlangs twee belangrijke projecten gepauzeerd. Daarom stelt de D66'er voor om een deel van de waterstofkosten voor bedrijven te dekken - in elk geval voorlopig.
Zorgen om waterstofambities
Ondertussen rijzen er zorgen over de kosten van dit nieuwe klimaatproject. Zo reageert voormalig CBS-bestuurslid Wouter J. Keller via X: 'Tja, en wie gaat dat betalen? Want groene waterstof uit Nederland is onbetaalbaar (en onhaalbaar).'
Waterstof wordt steeds vaker genoemd als een veelbelovende, klimaatneutrale energiebron voor in de toekomst. Maar Roland Kuypers, een klimaatadviseur van de Verenigde Naties ziet dit anders. Volgens hem is er bij deze energiebron grote kans op lekkages. En dit is niet zonder golven: waterstof is een 'zwaar indirect broeikasgas, vele malen sterker dan CO2', aldus de VN-topman.