Denemarken leidt gesprek over Europees migratiebeleid
Ongeveer 250 Eurocraten, ambtenaren en vertegenwoordigers van de VN en de politiedienst Europol namen deel aan een conferentie in Kopenhagen eerder deze maand, waar Europese beleidsmakers oplossingen bespraken voor de asielcrisis op het continent.
Ambtenaren uit het Midden-Oosten en Afrikaanse staten waren ook aanwezig op de Copenhagen Migration Conference, gesponsord door de linkse regering van Denemarken. Het sociaaldemocratische bewind van het Noordse land onderscheidde zich van zijn Europese Unie-collega's door steun te verlenen aan strengere migratiecontroles.
De conferentie komt minder dan een maand voor de Europese verkiezingen die naar verwachting sterk zullen uitvallen ten gunste van rechtse partijen. Bovenaan de agenda van de conferentie stond het creëren van partnerschappen met niet-EU-landen om hulp te bieden bij het uitbesteden van migratiemanagement. De Europese Commissie heeft al asielovereenkomsten gesloten met Egypte, Tunesië en Libanon in ruil voor financiële steun om illegale migratie te beteugelen.
.@DanJoergensen:”Important talks today at CPH Migration Conference about how we work through equal partnerships to prevent irregular migration, counter human smuggling & help vulnerable migrants along routes. DK working on significant funding to address just that in coming years” pic.twitter.com/J2KCORtvst
— Denmark MFA 🇩🇰 (@DanishMFA) May 6, 2024
Onder de voorwaarden van het Verdrag van Maastricht heeft Denemarken een opt-out clausule voor enige migratiegerelateerde wetgeving uit Brussel, waardoor het land slechts gedeeltelijk het Migratiepact accepteert. In plaats daarvan maakte de Deense premier Mette Frederiksen duidelijk aan conferentiebezoekers dat Europa functionele, langetermijnoplossingen nodig heeft voor de toenemende migratieaantallen. Haar regering plant een eigen aanpak à la Rwanda, door asielaanvragen in Afrika te verwerken, tot ergernis van pro-open grenzen VN-functionarissen.
Terwijl een coalitie van rechts en links zich mobiliseert tegen ongereguleerde migratie naar het land, lobbyt Denemarken (net als Tsjechië) bij de Europese Commissie om de praktijk van het overdragen van vluchtelingen weg van lidstaten bij aankomst over te nemen. Deze stap wordt gesteund door de meeste van de 27 EU-lidstaten, volgens mediaberichten.
EU-vertegenwoordiger Nina Gregori bevestigde op sociale media na de conferentie in Kopenhagen dat Europese functionarissen contact hadden gehad met vertegenwoordigers uit Noord-Afrika, waaronder de Egyptische regering, om "hun capaciteit op te bouwen" met betrekking tot vluchtelingenbeheer.
Albanië speelde ook een leidende rol op de conferentie, waarbij het land onlangs een overeenkomst heeft gesloten met Italië om de toestroom van 36.000 asielzoekers per jaar te beheren (voorafgaand aan zijn beoogde EU-toetreding tegen 2030). Over het algemeen wijst dit op sterke momentum voor grotere samenwerking tussen de EU en derde landen op het gebied van asielbeheer.