Denemarken voert al twintig jaar een uiterst streng migratiebeleid. De toegang tot uitkeringen en sociale voorzieningen is beperkt voor nieuwkomers. Daarnaast heeft de Deense regering de voorwaarden voor gezinshereniging aangescherpt en de toegang tot de arbeidsmarkt beperkt voor mensen die geen Deense taalvaardigheid hebben. Ook moeten asielzoekers meebetalen aan hun eigen opvang.
Zweden wil dit nu als voorbeeld nemen, vertelt premier Kristersson bij zijn bezoek aan Denemarken. Hij is erg onder de indruk van de Deense asielcijfers. Zo vroegen vorig jaar 4.600 mensen asiel aan in Denemarken, tegenover 18.700 mensen in Zweden.
Niet alleen Zweden, maar ook België kijkt naar Denemarken, meldt AD. Een paar dagen geleden was Vlaams Belang-leider Tom Van Grieken nog op bezoek om te kijken hoe het eraan toegaat. De Deense premier Mette Frederiksen is er verheugd over dat Denemarken "na twintig jaar van strikt migratiebeleid als inspiratie dient" voor andere landen.
Het zal echter nog wel lastig zijn om het Deense asielmodel precies te kopiëren. Denemarken heeft een speciale status in de EU, waardoor het zich niet aan bepaalde internationale migratieverdragen hoeft te houden. Deze status verkreeg Denemarken in 1992 nadat de Deense bevolking zijn stem liet horen bij een referendum tegen het Verdrag van Maastricht.
Sinds vorig jaar is er een rechtse revolte aan de gang in Zweden. De nieuwe rechtse regering scherpt het migratiebeleid steeds verder aan. Onder meer de torenhoge criminaliteitscijfers onder immigranten, fraude bij asielaanvragen en bendegeweld worden flink onder de loep genomen. Ook wil de regering Zweedse statushouders, die op vakantie gaan in eigen land, kunnen terugsturen.