PBL onthult nieuwe toekomstscenario's: minder keuzevrijheid en minder vlees in eetpatroon
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft in de Ruimtelijke Verkenning 2023 scenario's uitgewerkt voor de inrichting van Nederland in 2050. Het rapport presenteert vier mogelijke ruimtelijke toekomsten.
Eén van deze scenario's is Groen Land, waarin veel ruimte wordt gereserveerd voor de natuur. Voor elk scenario zijn gedetailleerde kaarten van Nederland in 2050 gemaakt op basis van ruimtelijke modellering en ontwerpend onderzoek. 'Het verduurzamen, aanpakken van woningtekorten en aanpassen aan klimaatverandering vereisen grote ruimtelijke veranderingen in Nederland. Daarom is het belangrijk dat het kabinet scherpere keuzes maakt dan momenteel gebeurt,' stelt het PBL.
Vrijheid tot consumeren beperkt In het Groen Land-scenario wordt een persoonsgebonden 'omgevingsbudget' geïntroduceerd, genaamd 'planeetpunten', gericht op het verminderen van vervuiling en grondstoffengebruik.
Het Rijk introduceert een 'planeetpuntensysteem', een jaarlijks budget voor iedereen dat besteed kan worden aan leefomgevingsonvriendelijk gedrag. Deze punten zijn niet overdraagbaar of verhandelbaar, vergelijkbaar met persoonlijke emissierechten.
Dit persoonlijke 'omgevingsbudget' beperkt de vrijheid tot consumeren. Het PBL beschrijft de planeetpunten als 'de meest ingrijpende beleidsmaatregel'. Auto's veroorzaken veel planeetpunten. "Door te bouwen in de bestaande stad kunnen bewoners profiteren van de nabijheid van wonen, werken en voorzieningen. Veel bestemmingen zijn nu op loop-, fiets- en stepafstand, wat veel planeetpunten bespaart." Dit komt overeen met het concept van 15-minutensteden.
Het planeetpuntensysteem wordt in 2030 geïntroduceerd in het Groen Land-scenario. Mobiliteit wordt beperkt door individuele planeetpunten, maar "veel bestemmingen zijn wel binnen korte afstand bereikbaar".