Gemiste kans: Kamer verwerpt motie subsidie lokale partijen
De Tweede Kamerfracties van BBB, NSC, VVD en PVV hebben tegen een motie voor snelle invoering van een subsidieregeling voor lokale partijen gestemd. Deze motie is daarmee verworpen. De grootste partij in de Hofstad, Hart voor Den Haag, ziet dit als een gemiste kans en is erg teleurgesteld, want de verworpen motie betekent geen gelijk speelveld vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Het recente besluit van het kabinet om lokale politieke partijen in staat te stellen subsidie aan te vragen, leek een langverwachte stap richting een evenwichtiger politiek speelveld te markeren. Als voorman van een invloedrijke lokale partij juichte ik deze erkenning voor lokale partijen dan ook toe. Zij het met gemengde gevoelens.
Landelijke partijen verdelen miljoenen
Al meer dan tien jaar strijden we bij Hart voor Den Haag voor gelijke behandeling van lokale partijen op het gebied van financiering en ondersteuning. Het is onaanvaardbaar dat lokale partijen, waaronder de onze, al die tijd zonder enige subsidie hebben moeten opereren, terwijl landelijke partijen jaarlijks miljoenen euro’s onderling verdelen voor opleiding, onderzoek en promotie.
Daarmee is de lokale democratie in het algemeen, maar de Haagse democratie in het bijzonder grof geweld aangedaan. Onze afhankelijkheid van donaties is een direct gevolg van het ongelijke speelveld waarop lokale partijen moeten opereren. Het is dan ook ongekend dat deze volledig legitieme donaties, incluis de goedwillende donateurs, al bijna vijf jaar door het Openbaar Ministerie (OM) op schandelijke wijze worden gecriminaliseerd.
Steun in de rug
De burgers van Den Haag, die massaal op Hart voor Den Haag hebben gestemd, lijden onder deze onrechtvaardige behandeling. Zij hebben onze partij twee verkiezingen op rij veruit de grootste gemaakt, maar zowel de invallen, duur van de zaak en het instellen van hoger beroep door het OM zijn door (splinter)partijen gretig aangegrepen om ons keer op keer buiten het college te houden. Ook burgemeester Van Zanen maakte onlangs de kachel aan met deze gang van zaken. Hij noemde de slepende vervolging onlangs “onbestaanbaar” en “echt slecht”. Het was in zijn woorden: “niet meer fair en verantwoord, het was pijnlijk en niet goed voor de democratie”.
Na de volledige vrijspraak van de rechtbank Rotterdam, zagen wij in het kabinetsbesluit een indirecte rehabilitatie voor Hart voor Den Haag. Het erkent het onrecht dat ons is aangedaan en biedt een steun in de rug voor alle lokale partijen in Nederland die, ondanks het gebrek aan subsidies, alleen maar groter worden door hun onvermoeibare inzet.
Oproep aan landelijke politiek
Vergis u niet: op papier zijn de lokale partijen de grootste partij van Nederland. Met ruim 36 procent van de stemmen waren de lokale partijen opnieuw de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Het is dan ook hoog tijd voor een eerlijkere politieke arena, waarin lokale partijen dezelfde kansen krijgen als hun landelijke tegenhangers. Wij roepen de tegenstemmers van de motie op om deze kwestie alsnog serieus te nemen. Wij concurreren met landelijke partijen en dienen als zodanig binnen een gelijk speelveld te worden behandeld. Het is tijd om het vertrouwen in lokale politiek te herstellen en onze lokale democratie te versterken. Hart voor Den Haag zet zich in voor een gelijk speelveld voor alle politieke partijen.
Dat gelijke speelveld komt er nu niet voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. We roepen de tegenstemmers van de motie op om deze gemiste kans te herstellen, zodat lokale partijen bij de start van een nieuwe raadsperiode ook over de subsidie kunnen beschikken, want ze zullen dan ongetwijfeld weer een groot aantal zetels bemachtigen. Of was dat nu juist dé reden om tegen te stemmen en wordt er straks handenwrijvend toegekeken hoe ik ik straks de Rijksrecherche weer op de koffie krijg voor het gedwongen ophalen van partijdonaties?
Richard de Mos is fractievoorzitter van Hart voor Den Haag