Eneco trekt zich terug uit windparkproject: 'Niet toekomstbestendig'
Eneco gaat niet deelnemen aan de bouw van een nieuw groot windpark op zee. Het bedrijf noemt de investeringsrisico's te hoog. Ook bestempelt Eneco de huidige aanpak van windenergie op zee als 'niet toekomstbestendig', meldt De Volkskrant.
Het kabinet streeft ernaar om de elektriciteitsvoorziening tegen 2035 volledig CO2-vrij te maken, mede door een sterke toename van windenergie op zee. Daarom wil het kabinet tegen 2030 meer dan 20 gigawatt aan windenergie op zee te realiseren. Het geplande IJmuiden Ver windpark, met een capaciteit van 4 gigawatt, speelt hierin een cruciale rol.
Maar hier gaat Eneco niet in mee. Volgens topman As Tempelman maken inflatie, hoge rente en de gestegen kosten voor materialen, arbeid en bouwschepen de financiering van dergelijke projecten aanzienlijk duurder. Bovendien wordt de levering van turbines belemmerd door de wereldwijde vraag, wat het risico op vertragingen en daarmee gepaard gaande boetes verhoogt.
Samen met de Noorse partner Equinor had Eneco gewerkt aan de voorbereiding van het IJmuiden Ver Alpha en Beta project, dat het grootste offshore windpark van Nederland zou worden. Dit project zou bijna evenveel energie kunnen opwekken als alle bestaande Nederlandse offshore windparken samen. Andere energiebedrijven zijn nog wel in de race voor de ontwikkeling van het windpark.
Kritiek op kabinetskoers
Jan Vos van de Nederlandse Wind- en Energieassociatie (NWEA) steunt de bezwaren van Eneco. Hij bekritiseert met name de nieuwe eis van de overheid dat bedrijven betalen voor de uitbating van windparkkavels, wat kan oplopen tot 33 miljard euro. Dit markeert een verschuiving van eerdere aanbestedingen, die meer gericht waren op niet-financiële criteria zoals ecologie en netwerkintegratie.
Ook zullen de geschatte kosten van van windparken op zee 40 miljard euro hoger uitvallen. Dit erkende demissionair Klimaatminister Rob Jetten in oktober in een brief aan de Tweede Kamer. Stroom zal hierdoor mogelijk een stuk duurder worden. Maar Jetten wil de kosten gaan drukken door de windparken een langere levensduur te geven. Ook Pwc Nederland erkent dat de energierekening flink zal stijgen door windmolens en zonnepanelen.
Financiële tegenvallers voor grote windparken
Eneco is lang niet het enige energiebedrijf dat minder vertrouwen krijgt in windenergie. Zo zit een windmolenpark van de Zweedse windgigant Markbygden financieel aan de grond. Toen het in 2017 werd geopend, gold het als het op-één-na grootste Europese windpark op land. Meteen werd er een ambitieus energiecontract gesloten met een staalbedrijf, dat dat destijds bekend stond als 's werelds grootste deal voor de afname van groene stroom. Maar nu, zes jaar later, blijken de resultaten enorm tegen te vallen. Er kan namelijk niet genoeg elektriciteit worden opgewekt met de windmolens. Nu wil Markbygden af van het contract.
Ook de Duitse energiegigant Siemens Energy komt in het nauw vanwege zijn windmolenambities. Vorig jaar wilde het bedrijf maar liefst 16 miljard euro aan subsidies van de Duitse overheid.omdat het dat jaar enorme verliezen draaide vanwege zijn haperende windmolens. Ondertussen ontkent de een topman dat zijn bedrijf enorme staatssteun nodig heeft om financieel gezond te blijven.
In 2022 ontving de Zweeds windondernemer Kumbro namelijk een miljoenensubsidie van de Zweedse overheid omdat er te weinig wind stond. Maar liefst 25 miljoen Zweedse Kronen (omgerekend 2,25 miljoen euro) aan Zweeds belastinggeld werd er overgemaakt aan Kumbro om het bedrijf te redden.
Ondertussen wordt er steeds meer bekend over de nare bijeffecten van windmolens. Zo krijgen Nederlandse huisartsen massaal bezoek van omwonenden die kampen met gezondheidsklachten vanwege de windmolens. Daarom wil BBB direct stoppen met de bouw van nieuwe windmolen, ook vanwege het overbelaste stroomnet in Nederland.