Ongehoord Nederland beticht NPO-baas van agressief gedrag tijdens onderhandelingen
Het conflict tussen omroep Ongehoord Nederland en de NPO is verslechterd: het AD heeft namelijk twee brieven in handen waar beide partijen elkaar betichten van grensoverschrijdend gedrag. ON-baas Arnold Karskens beticht NPO-baas Frederieke Leeflang van agressief gedrag.
'Mevrouw Frederieke Leeflang liep recht op Karskens af en riep, vlakbij zijn gezicht, met stemverheffing: ‘Kom maar op met al je haat’. Wij zijn hier zeer van geschrokken', valt te lezen in een geschreven brief van ON die in handen is van het AD.
Zelf stelt ON de vergadering rustig te hebben benaderd, maar de NPO stelt in een verklaring dat dat niet het geval was. 'Tot een constructief overleg is het helaas niet gekomen', aldus de NPO. Daarnaast zou het gesprek tussen de twee partijen vroegtijdig zijn gestopt ‘wegens de bedreigende en intimiderende houding van de voorzitter van ON!’, stelt de NPO verder.
In de brief van ON staat ook dat de omroep zich zwaar benadeeld voelt door Hilversum. 'Als compensatie voor de grote immateriële schade en ongelijke behandeling verzocht ON! tevens onder andere zendtijd in de avonduren. In de ruim twee jaar van het bestaan van de omroep heeft ON! door tegenwerking vanuit de NPO immers nog geen enkel uur avondtelevisie toebedeeld gekregen, zelfs niet voor het uitzenden van een documentaire.'
Ongehoord Nederland voert druk op NPO op: stelt Hilversum in gebreke
Omroep Ongehoord Nederland maakt bekend de NPO in gebreke te stellen vanwege het uitblijven van een besluit op het bezwaarschrift van de omroep tegen de derde sanctie. "Als de NPO binnen twee weken niet alsnog een besluit neemt, dan zal de NPO wettelijke dwangsommen moeten betalen aan ON! en kan ON! wegens het niet tijdig nemen van het besluit onmiddellijk naar de rechter stappen", aldus Karskens in een verklaring.
De relatie tussen omroep Ongehoord Nederland en de NPO blijft slecht. Woensdag vonden er tussen de twee partijen gesprekken plaats over de behandeling van de omroep en het eventueel teniet doen van de eerder opgelegde sancties. Maar de gesprekken blijken direct gestrand te zijn, zo meldt ON.
“De Raad van Bestuur NPO onder leiding van Frederieke Leeflang en Paul Doop blijkt niet bereid tot samenwerking, komt haar afspraken niet goed na en toont zich in onze visie een onbetrouwbare onderhandelingspartner. Wij willen als een normale aspirant-omroep worden behandeld. Tot nu toe hebben we géén tv-zendtijd in de avonduren en geen lineair radioprogramma toebedeeld gekregen en lopen we miljoenen euro’s mis omdat de NPO veel van onze programmavoorstellen afwijst in een ondoorzichtige procedure. Ons ongehoorde geluid, dat inmiddels door een derde van de Nederlandse bevolking wordt gedragen, zo blijkt uit recente peilingen, wordt door de NPO consequent gediscrimineerd. En dat pikken we niet langer", vertelt omroepbaas Arnold Karskens over de gesprekken.
Ongehoord Nederland eist van de NPO dat de bijna drie ton aan subsidie die de omroep door sancties heeft moeten inleveren terug wordt gestort. Echter wil de NPO hier geen gehoor aan geven. "De NPO gaat volgens de staatssecretaris niet over het toezicht op de journalistieke kwaliteitseisen en heeft dus onrechtmatig gehandeld. Wij vinden het dan ook niet meer dan redelijk dat de NPO de door ons gemaakte kosten terugbetaalt. Terwijl dit alles vaststaat probeert de NPO nog toezicht te houden op de journalistieke kwaliteitseisen. Wij zijn daarover echter al uit eigen initiatief in gesprek met het Commissariaat voor de Media dat volgens de staatssecretaris wel bevoegd is. ON! eist niet alleen kwijtschelding van de sancties, maar ook vergoeding van de juridische kosten die zij heeft moeten maken om zich tegen deze onrechtmatige sancties te verdedigen. Gelden die eigenlijk bestemd zijn voor het maken van mooie producties."