Brussel dreigt 4.000 Nederlandse boerenbedrijven de das om te doen
Het strenge Europese mestbeleid dreigt 4.000 Nederlandse gezinsbedrijven de das om te doen. Ook dreigen 400.000 melkkoeien naar de slacht te moeten, en kan de zuivelindustrie zomaar in elkaar storten. Daarom brengen de boeren een noodkreet over aan minister Adema, vlak voor het spoedberaad hierover in Brussel.
Woensdag heeft landbouwminister Adema een spoedberaad in Brussel met Eurocommissaris inkevicius (Milieu) over de Europese mestmaatregelen. Er is veel te bespreken, want volgens de Nederlandse boeren staat de zuivelinsdustrie op het spel.
In een gezamenlijke brief, in handen van De Telegraaf, slaan melkveehouders, belangenorganisaties, ZuivelNL en de Nederlandse Zuivel Organisatie de noodklok bij minister Adema. "Nu moet duidelijk worden of de huidige mestcrisis kan worden afgewend", staat er in de brief te lezen.
Strenge mestregels
Al in september 2022 werd bekend dat de Europese Unie een uitzonderingsregeling voor Nederlandse boeren gaat afschaffen. Dankzij deze regeling mochten Nederlandse boeren jarenlang meer mest uitrijden ('derogatie') dan andere Europese boeren. Maar vorig jaar besloot de EU dat de Nederlandse boeren vanaf 2026 onder dezelfde regels moet gaan opereren als alle andere boeren.
Maar vorig jaar kondigde Adema aan dat de maatregelen eerder moesten ingaan, omdat Brussel al langer ontevreden is over de waterkwaliteit in landbouwgebieden in Nederland. De boeren reageerden woedend hierop. "We hebben steeds sterker het idee dat er in de achtergrond vooral wordt gewerkt aan het laten verdwijnen van de boeren, in plaats van komen tot gezamenlijke oplossingen", zei Jack Rijlaarsdam van LTO bij NH Nieuws.
'Dramatische cijfers'
Met het huidige mestbeleid zullen er maar liefst 400.000 koeien naar de slachtbank moeten, oftewel 30 tot 40 procent van het huidige aantal koeien. Dit zal vooral hard aankomen bij de gezinsbedrijven met gemiddeld 80 tot 120 koeien. In de brandbrief staat dat het voortbestaan van 4.000 bedrijven direct in gevaar is.
Ook oud-staatssecretaris Henk Bleker spreekt van 'dramatische cijfers'. "Als het doorgaat zoals het nu is gepland, zijn de ontwikkelingen dramatisch. Laat het even op je inwerken: duizenden gezinsbedrijven verdwijnen, ’blijvers’ zullen groter en groter worden, terwijl de politiek dat juist niet wil. Als klap op de vuurpijl zal ook een deel van het gras-weidelandschap verdwijnen", citeert De Telegraaf hem.
Vooralsnog kan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit niets zeggen over de uitkomst van de gesprekken die Adema woensdag voert in Brussel. Wel spreekt hem minster van 'zeer ingrijpende' maatregelen op het boerenerf, aldus De Telegraaf.