EU voert verbod in op wegwerpborden in horeca
De Europese Unie voert een verbod in om wegwerpbare borden en bekers te verbieden in horeca als fastfoodketens, koffieketens. Ook hotels worden onderworpen aan nieuwe regels. Volgens de EU zou het belangrijk zijn dat de borden en bekers herbruikbaar worden, om zo verspilling tegen te gaan.
Maandag hebben lidstaten en het Europees Parlement hier mee ingestemd. Vanaf 1 januari 2030 zal het daardoor verboden zijn om onder meer miniflesjes met hotelshampoo, plastic borden en ander plastic materiaal te gebruiken in de horeca. Maar belanghebbenden in de voedings- en verpakkingsindustrie zijn fel tegen het verbod, zo lieten ze eerder weten aan die Presse. Volgens hen is het allerminst duurzaam om de borden en bekers herbruikbaar te maken.
"Het voorstel zou leiden tot een vloedgolf van harde plastic producten op de Europese markten, die uiteindelijk in rivieren, zeeën en stortplaatsen zouden belanden", stelt de verpakkingsassociatie EPPA in een persverklaring. En Europarlementariër Peter Liese (EPP) vindt dat "we op dit moment echt andere zorgen hebben". Zijn fractie is tegen het mogelijke verbod.
De richtlijnen raken niet alleen fastfoodketens, maar ook hotels en koffieketens. Hotels wordt het namelijk verboden om hun zeepjes en. Shampoo nog in plastic zakjes aan te bieden, en koffiebedrijven mogen suiker evenmin nog in plastic wegwerpverpakkingen doen. De koffieketens moeten dan overstappen op een ouderwetse suikerstrooier.
In sommige delen van de EU geldt een dergelijk verbod al, zoals in Frankrijk. Daar is het verboden om wikkels en verpakkingen voor eenmalig gebruik aan te bieden. Sinds dit jaar geldt dit ook voor fastfoodbedrijven. De regels verplichten elk restaurant met twintig of meer zitplaatsen om herbruikbare bekers, serviesgoed en bestek te gebruiken om zodoende verspilling tegen te gaan.
In Nederland wordt er sinds 2023 een heffing geheven op plastic bakjes bij bijvoorbeeld snackbars. Maar buiten de Europese Unie gaat het er heel anders aan toe. Aan het begin van dit jaar schafte Benjamin Netanyahu als kersverse Israëlische premier nog de belasting op plastic af. Deze belasting werd in 2021 door een meer linkse regering in het leven geroepen.