Netbedrijf Alliander komt doembericht: komende tien jaar nog wachtlijst van duizenden mensen op stroomnet
Ondanks miljardeninvesteringen zullen consumenten en bedrijven nog zeker tien jaar te maken hebben met tekorten aan stroomaansluitingen en verstoringen. Dit meldt netbeheerder Alliander aan de Telegraaf, die waarschuwt dat zonder technici uit het buitenland de achterstand niet kan worden ingehaald.
Met nog steeds overvolle stroomnetten en een gebrek aan capaciteit en personeel heeft Alliander het afgelopen jaar zijn financiële resultaten weten te verbeteren. Het energienetwerkbedrijf beheert stroomnetten in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en Friesland. Volgens het bedrijf werd er vorig jaar 1,4 miljard euro geïnvesteerd in het onderhoud en de uitbreiding van het gas- en elektriciteitsnet. Dit markeert de vijfde opeenvolgende keer dat het investeringsbedrag hoger ligt dan het voorgaande jaar, na een bedrag van 1,2 miljard euro in 2022.
Duizenden ondernemers staan op wachtlijst aansluiting stroomnet; stijging van 50 procent in 6 maanden tijd
Het aantal bedrijven en instellingen dat wacht op een stroomaansluiting is gestegen naar 9.400. Dit blijkt uit recente gegevens verzameld door Netbeheer Nederland vanuit de regionale netbeheerders, op aanvraag van De Volkskrant. Deze stijging is aanzienlijk ten opzichte van de 6.000 wachtenden van afgelopen zomer.
De toename in aanvragen voor stroomaansluitingen, die de netbeheerders momenteel niet kunnen bijbenen, wordt voornamelijk veroorzaakt door de groeiende vraag vanuit bedrijven.
Deze vraag komt onder meer voort uit initiatieven om fabrieken van het gas af te halen of het installeren van laadpalen op bedrijfsterreinen. Hoewel huiseigenaren nog steeds een stroomaansluiting kunnen krijgen, belanden grootverbruikers zoals bedrijven op een groeiende wachtlijst. "Vergelijk het met wachtenden bij een bushalte. Het was al dringen, maar nu zit de bus echt vol", aldus een woordvoerder van Netbeheer Nederland tegen de Volkskrant.
Jetten wil dwang gebruiken om stroomverbruik bedrijven tijdens piekuren te verminderen
Demissionair minister Rob Jetten overweegt 'onorthodoxe maatregelen' te gaan nemen om de problemen met het Nederlandse stroomnet op te lossen. Het stroomnet in Nederland zit bijna op zijn max waardoor er in veel regio's enorme wachtlijsten zijn ontstaan voor nieuwe aansluitingen. Om dit probleem aan te pakken overweegt het kabinet nu bedrijven te verplichten minder stroom te gaan gebruiken tijdens zogeheten piekuren.
Minister Jetten stelde afgelopen oktober enorm blij te zijn dat steeds meer huishoudens en bedrijven overstappen op groene vormen van stroom, maar hij erkent dat het wel enorme problemen oplevert voor het Nederlandse stroomnet. "Ondanks de forse investeringen van de netbeheerders en eerdere maatregelen loopt het stroomnet op steeds meer plekken tegen de grenzen aan."
Landelijk staan er nu duizenden bedrijven op de wachtlijst om aangesloten te worden op het stroomnet, meldt de NOS. Om de wachtlijsten te doen krimpen, en dus voor ruimte op het stroomnet te zorgen, wil het kabinet nu bedrijven gaan verplichten minder stroom te gebruiken tijdens piekuren.
Ook schrijft de Rijksoverheid plannen te hebben om met 'slimme warmtepompen' te werken in de toekomst. Via een afstand kan ervoor zorgen dat zulke apparaten minder stroom gebruiken tijdens piekuren: 'Bij huishoudens worden slimme, aanstuurbare warmtepompen en laadpalen in de toekomst de norm. Daarmee wordt het stroomnet op piekmomenten minder belast en blijft er voldoende ruimte voor de verduurzaming van huizen. Het kabinet zet hiervoor in op de ontwikkeling van nieuwe standaarden en certificering. Voor openbare laadpalen wordt flexibel laden een standaardonderdeel van de contracten met gemeenten', schrijft de overheid.