Kritiek op Jetten om megasubsidie Vattenfall: 'Zo corrupt als de neten'
Ambtenaren van Rob Jetten hebben Vattenfall geholpen aan een subsidie van 395 miljoen euro voor de biomassacentrale in Diemen, terwijl het kabinet eigenlijk al biomassa had afgezworen. Dit blijkt uit onthulde documenten, ingezien door De Telegraaf. De ambtenaren wisten destijds dat de subsidie in strijd was met de kabinetslijn. Daarom bestempelen experts de toekenning als omstreden.
Al jaren is er grote onrust om de komst van de grootste biomassacentrale van Nederland, gelegen in Diemen. In augustus vorig jaar zette de Raad van State nog en streep door de omgevingsvergunning. Maar wonder boven wonder kreeg eigenaar Vattenfall wel een subsidie van 395 miljoen euro, onthult De Telegraaf.
De subsidie werd toegekend in maart 2023 door de ambtenaren van Klimaatminister Rob Jetten (D66). Maar experts vinden de toekenning dubieus, aangezien het kabinet destijds al bijna een jaar was afgestapt van biomassa. Nog maar weinig experts geloven namelijk dat het verbranden van bomen duurzaam is, aldus De Telegraaf.
Uit Woo-verzoeken, opgevraagd door MOB en CSL, blijkt dat Jettens ambtenaren destijds wisten dat de subsidietoekenning voor Vattenfall in strijd was met het kabinetsbesluit. Een ambtenaar schreef dat het 'mogelijk gedoe gaat opleveren als dit breder bekend wordt'. Een ander stelde voor een zinnetje in een bericht voor de minister toe te voegen dat 'dit soort aanvragen er in de toekomst niet meer doorheen komen'.
'In het belang van Vattenfall'
In juli vorig jaar ontkende Jetten nog dat hij een uitzondering had gemaakt voor Vattenfall. Alles was gegaan volgens de criteria van de duurzaamheidssubsidies, beweerde hij in de beantwoording van Kamervragen.
Maar volgens experts deugt de toekenning niet. "Het is heel vreemd", zegt adviseur Toon Buiting bij De Telegraaf, "dat de toekenning zo duidelijk ingaat tegen de wens van de Tweede Kamer en Jetten zelf om niet langer hout te gebruiken om de gebouwde omgeving en de tuinbouw te verwarmen." Ook Fenna Swart van Comité Schone Lucht denkt dat deze kwestie vooral 'in het belang van Vattenfall' is.
De onthulling roept al snel vragen op Nederlanders. Op sociale media spreken sommigen van een 'corrupte bende'. Anderen vinden het ambtenarenbesluit 'zo corrupt als de neten'. Vorig jaar was er al een groot corruptieschandaal op het Duitse klimaatministerie, waarna een staatssecretaris moest aftreden.