Kamer wil belastingvoordelen Extinction Rebellion niet schrappen
De Tweede Kamer wil niet dat de belastingvoordelen voor Extinction Rebellion worden geschrapt. Volgens JA21-leider Joost Eerdmans heeft de klimaatactiegroep zijn anbistatus verspeeld door continu snelwegen te blokkeren en wetsovertredingen te begaan. Maar dinsdag vond zijn motie te weinig steun bij de andere fracties.
Extinction Rebellion staat geregistreerd als goed doel, en heeft daardoor een anbistatus. Hiermee heeft de klimaatactiegroep allerlei fiscale voordelen bij de belastingdienst, evenals de donateurs aan Extinction Rebellion.
Maar Joost Eerdmans ziet graag dat de anbitustatus van Extinction Rebellion wordt ingetrokken. De JA21-leider vindt dat Extinction Rebellion 'meermaals heeft bewezen een onwettige, maatschappij ontwrichtende en vandalistische organisatie' te zijn door 'het continu bezetten van de A12, het illegaal betreden van verboden terrein op Eindhoven Airport, het bekladden van het Havenbedrijf Rotterdam en het dreigen met kantoorsluitingen van Rabobank-filialen'.
Ook constateert Eerdmans dat politieagenten ander belangrijk werk moeten laten liggen en soms geen noodhulp kunnen verlenen, omdat ze arrestaties moeten verrichten bij de wegblokkades van Extinction Rebellion. Daarom ziet de JA21-leider het liefst dat de anbistatus van de klimaatactiegroep wordt ingetrokken, waarmee veel fiscale voordelen komen te vervallen.
Tweede Kamer steunt Extinction Rebellion
Maar de meeste Kamerleden staan niet achter Eerdmans. Dinsdag kreeg de motie te weinig steun voor een meerderheid: alleen PVV, VVD, FvD en SGP stemden voor. Onder meer NSC, BBB, CDA en SP toonden zich een tegenstander van het schrappen van de anbistatus.
Hierover is verontwaardiging bij JA21. Zo reageert beleidsmedewerker Joost Kersten op X: 'Als de BBB had voorgestemd was de uitslag 75-75. Dan wordt er opnieuw gestemd en bij weer gelijke uitslag een hoofdelijke stemming. Één stem van NSC voor zou dan genoeg zijn. Waarom laten BBB en NSC vandalistische XR vrijelijk hun gang gaan?'
Sterker nog: de Tweede Kamer gaat juist mee met de politiek doelstellingen van Extinction Rebellion. In oktober werd er een motie aangenomen om een onderzoek te starten naar de 'fossiele susbsidies', een stokpaardje van Extinction Rebellion.