GroenLinks wil uit provinciebestuur als windproject weer sneuvelt
De Noord-Hollandse GroenLinks-fractie dreigt uit de provinciale coalitie te stappen als er nog een windmolenproject wordt afgewezen. Dit vertelde GL-fractievoorzitter Anouk Gielen maandag bij een debat in het Haarlemse provinciehuis, meldt NH Nieuws.
De uitspraken zijn naar aanleiding van een recente gebeurtenis. Na jarenlang getouwtrek werd in november bekend dat er geen windmolens komen in een Amsterdamse wijk, de Noorder IJpolder. De gemeente speelde met het idee om er zo'n zeventien windmolens te plaatsen, maar de bewoners (die voornamelijk GroenLinks en PvdA stemmen bij verkiezingen) zagen het absoluut niet zitten.
De bewoners kregen hun zin, want de Noord-Hollandse provincie zette een streep door het plan van de gemeente Amsterdam. Op provinciaal niveau keerden BBB en VVD zich tegen de plaatsing van de windmolens, waardoor er onvoldoende steun was.
De GroenLinks-afdeling in Amsterdam was woest om deze draai. Zo vond wethouder Zita Pels het "onbehoorlijk" en onbegrijpelijk" dat de Provinciale Staten geen vergunning verleenden voor de plaatsing van de windturbines. Ook de Noord-Hollandse tak was woest. Tegenover Het Parool zei gedeputeerde Rosan Kocken het "superzuur" te vinden dat het plan moest stranden. Ze dreigde zelfs: "Dat was eens, maar nooit weer. Anders komt de coalitie op het spel te staan."
GroenLinks dreigt te stoppen
Deze uitspraak leidde tot ophef bij het Noord-Hollandse provinciebestuur. Daarom werd GL-fractievoorzitter Anouk Gielen hierover maandag ondervraagd tijdens een debat, aldus NH Nieuws. Desgevraagd erkende ze dat GroenLinks inderdaad uit de coalitie wil stappen, als er nog een windmolenproject wordt afgeblazen. Momenteel zit GL in het provinciebestuur met VVD, BBB en PvdA.
In oktober ging Noord-Holland nog akkoord met de plaatsing van twee grote windmolens op Unesco-werelderfgoed. Het ging om het forteiland Pampus in het IJmeer. Officieel is de plaatsing niet toegestaan, omdat het beschermd erfgoed is. Maar de provincie Noord-Holland verleende een speciale ontheffing ervoor, zodat het eiland in de toekomst helemaal fossielvrij kon worden.