Torenhoge energiekosten nadat bewoners verplicht van gas afgaan
Inwoners van de Rotterdamse wijk IJsselmonde voelen zich misleid. Ze gingen verplichten van het gas af, met de belofte dat ze hun energiekosten niet zouden stijgen. Maar tot hun verbijstering kregen ze in december een fikse naheffing voor de stookkosten. Nu luchten ze hun hart bij De Stentor: "Ik weet echt niet hoe ik dat moet betalen."
In september 2022 gingen driehonderd in IJsselmonde verplicht van het gas af. Het flatgebouw was uitgekozen als één van de zes proefprojecten en de eerste gasloze wijk van Rotterdam. Bewoners koken elektrisch en ze verwarmen hun woning via het warmtenet.
Toen ze de overstap maakten, beloofde hun corporatie Woonbron dat de energierekening niet zou stijgen. Maar na anderhalf jaar blijkt de steel anders in de vork te stekken. In december kregen ze een fikse naheffing van soms wel duizenden euro's. Dit was ondanks dat de inwoners zuinig met energie hadden gedaan. Elke inwoner moest bijbetalen, los van het verbruik.
Er heerst dan ook grote verslagenheid. "Ze hebben ons bedrogen. Geef mij het gas maar terug", reageert Rabia Chouradi bij De Stentor. Ook Ellen Abbenhuis staat met de mond vol tanden: "Hoe kan het dat de verwarming uitstaat en ik toch honderden euro's moet bijbetalen voor verwarmingskosten?"
'We zijn genaaid'
Sociale huurders in Gentiaanbuurt te Amsterdam-Noord kampen met hetzelfde probleem. Sinds kort zijn ze aangesloten op de stadswarmte, omdat dit aardgasvrij en dus duurzaam is. Maar ondanks de mooie beloften zien ze hun energierekening stijgen met wel 800 tot 1000 euro per jaar.
Ook Lianne ziet haar energierekening enorm stijgen. Zij zegt zich 'genaaid' te voelen door haar coöperatie Ymere. "Leg je dan die rekening bij de armste mensen in Amsterdam?" zegt ze bij AT5. "Ze leggen ons dit op, ze beloven dat het allemaal goed gaat komen, en nu het niet goed komt, moeten we het maar uitzoeken. Zo werkt het toch niet?