Crisis bij AvroTros: directeur ontslagen, Raad van Toezicht valt uiteen
Er is een grote bestuurscrisis bij de omroep AvroTros. Directeur Eric van Stade is ontslagen, evenals drie leden van de Raad van Toezicht. In een interne brief spreekt AvroTros van 'ernstige samenwerkingsproblemen', meldt De Telegraaf. Ook andere NPO-omroepen kampen met interne problemen.fedpef-tIjzu0-powgyd
Van Stade was bijna tien jaar de directeur van de fusie-omroep. Maar in juli kreeg hij te horen te horen van de Raad van Toezicht dat hij moest vertrekken per mei 2024, omdat hij niet langer geschikt werd geacht.
Desondanks kwam het interne conflict in september toch op straat te liggen, aldus De Telegraaf. Van Stade uitte zijn onvrede over zij ontslag bij zijn medewerkers. Nog diezelfde maand stuurde de Raad van Toezicht een brandbrief naar de Verenigingsraad om actie te ondernemen. De bestuurstop sprak van 'ernstige samenwerkingsproblemen' met Van Stade, en vond hem niet genoeg de twee speerpunten 'cultuur en rechtvaardigheid' vertegenwoordigen'.
In de brief kwam naar voren dat de bestuurstop zich grote zorgen over de positie van AvroTros op het Mediapark. De AvroTrots wilde zijn positie als een 'belangrijke, stabiele en noodzakelijke (gesprek)partner' op het Mediapark behouden.
Maar deze brandbrief viel niet in goede aarde bij de Verenigingsraad. In november besloot de Verenigingsraad, met een zeer krappe meerderheid, om drie leden van de Raad van Toezicht uit hun functie te ontheven. Het ging onder meer om de voorzitter en vice-voorzitter van de Raad.
Nog meer problemen in Hilversum
Niet alleen AvroTrots, maar ook BnnVara verkeert in zwaar weer. Na de verkiezingsuitslag op 22 november organiseerde het bestuur een bijeenkomst voor al het personeel om elkaar een 'hart onder de riem te steken' vanwege de PVV-zege. Ruim een maand later trad hun kopstuk Khalid Kasem, presentator van de dagelijkse talkshow Khalid & Sophie, terug vanwege vermoedens van ambtelijke omkoping.
Ook het NOS-programma Nieuwsuur kampt met problemen. De kijkcijfers dalen namelijk enorm. De Telegraaf-columniste Tina Nijkamp heeft wel een idee waar dit aan ligt: 'De onderwerpen staan waarschijnlijk te vaak, te ver van de kijker af.' Deze zomer bood het programma zelfs een openlijke rectificatie aan na een misleidend item over online haatreacties aan Sigrid Kaag.
Vorige week trok omroep Kro-Ncrv zich terug van het sociale medium X (voorheen Twitter), naar eigen zeggen vanwege alle racistische haatreacties aan Akwasi. De woordkunstenaar deed deze maand mee aan de tv-quiz De slimste mens, maar dit vonden veel X-gebruikers ongepast, omdat hij in het verleden opruiende taal over Zwarte Piet gebruikte. Ook NOS dreigt inmiddels te stoppen met X, vanwege alle negatieve reacties die de nieuwsomroep naar eigen zeggen krijgt. Hoofdredacteur Gisele van Cann spreekt van een 'haatdragende bende'.
Tot slot lijkt de positie van NPO-voorzitter Frederieke Leeflang behoorlijk te wankelen. Volgens AD zou ze haar personeel een zwijgplicht hebben opgelegd, om haar eigen imago te redden. Wie toch sprak, moest 50.000 euro boete betalen. Een andere tegenvaller voor Leeflang is dat Ongehoord Nederland in het omroepbestel mag blijven. Daarom lijkt de vraag relevant te worden hoe lang haar positie nog houdbaar is. Een overstap naar een baantje bij de VVD lijkt niet helemaal onrealistisch.