Klimaatactivisten Schiphol niet vervolgd na fouten in onderzoek politie
Het Openbaar Ministerie (OM) laat alle klachten vallen tegen de honderden klimaatactivisten die in november 2022 het beveiligde deel van Schiphol binnendrongen om te protesteren tegen privéjets. Ze worden niet vervolgd, omdat er fouten werden gemaakt in het onderzoek van de Koninklijke Marechaussee. Ook de overbelasting van de rechterlijke macht speelt een rol.
In november bezetten honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion en Greenpeace het terrein van Schiphol-Oost. Dit is waar privéjets opstijgen en landen. De klimaatactivisten wilden dat er minder zou worden gevolgen, en ongeveer veertig van hen ketenden zich vast aan privéjets. Het terrein was echter onbevoegd gebied. De politie greep daarom in. De arrestanten werden afgevoerd in politiebusjes, maar werden al vrij snel vrijgelaten.
Vanwege de ongeregeldheid besloot een medisch vliegtuig met zieke patiënten uit te wijken naar een ander vliegveld. De communicatieleider van de verantwoordelijke organisatie zei daarom over de protestactie: 'Dit is compleet onacceptabel, het is buitensporig gedrag dat levens kan kosten!'
Desondanks ging Schiphol in op de eisen van de kiamatactivsten. Een half jaar na de protestactie kondigde het vliegveld aan om privéjets in de ban te gaan doen.
Niemand wordt vervolgd voor illegale protestactie
In totaal arresteerde de marechaussee ruim vierhonderd klimaatactivisten bij de protestactie op Schiphol. Maar er stond grote problemen bij het strafonderzoek, omdat veel activisten zich niet wilden identificeren.
Hierdoor kon de Koninklijke Marechaussee zijn werk niet goed doen. Naderhand werd geprobeerd om mensen te identificeren door gezichtsherkenningssoftware toe te passen op openbare bronnen zoals sociale media. Maar dit leidde meermaals tot verkeerde identificaties.
In totaal konden van 64 personen de identiteit niet meer worden vastgesteld. Daarom is besloten om hun gegevens te verwijderen uit de systemen van Justitie en de Marechaussee, meldt NOS. Ook vervalt het onderzoek tegen de negentig actievoerders die wél succesvol zijn geïdentificeerd. Hun gegevens worden wel bewaard in de systemen.
Ook de zaak tegen vier verdachten die het OM wilde vervolgen, wordt geseponeerd. Volgens het OM heeft dit te maken met de overbelasting van de rechterlijke macht. Ook de fouten die zijn gemaakt bij de identificaties spelen een rol, meldt NOS.
Een andere factor is dat de straffen waarschijnlijk erg laag zullen uitvallen. Desondanks benadrukt OM wel dat het illegaal binnendringen van beveiligd gebied niet valt onder het demonstratierecht.