Jongeren versus Greenpeace: Historisch klimaatproces over de toekomst van kernenergie in Europa gaat door
Een Zweedse tiener en haar medestanders, onder wie een Nederlandse rechtenstudent, zijn toegelaten tot een hoorzitting bij het hoogste gerechtshof van Europa in een poging om de plaats van kernenergie in de EU-taxonomie voor duurzame financiering te verdedigen.
De aankondiging van het Europese Hof van Justitie geeft de 18-jarige klimaatactiviste Ia Aanstoot uit Linköping in Zweden de status van tussenkomende partij in de rechtszaak die is aangespannen door Greenpeace. Deze actiegroep klaagt de Europese Commissie aan voor het opnemen van CO2-vrije kernenergie in de taxonomie.
De taxonomie, een lijst van activiteiten die bijdragen aan doelstellingen op het gebied van klimaat en milieu, heeft een symbolische en economische betekenis. Na een grondige wetenschappelijke analyse heeft de Europese Unie besloten om kernenergie daarin op te nemen. Greenpeace probeert investeringen in kernenergie te beperken door de opname ervan in de lijst alsnog ongedaan te maken. Volgens de jongeren zal dit de ambitie van de Europese Unie om te komen tot nul uitstoot ernstig ondermijnen.
Ia Aanstoot (18) onderneemt juridische stappen om de aanval van Greenpeace op kernenergie te stoppen. (Foto: Rowan Farrell)
Het boegbeeld van de jongeren is Ia Aanstoot, een 18-jarige Zweedse activiste die drie jaar lang elke vrijdag van school staakte als onderdeel van de door Greta Thunberg geleide Fridays For Future-beweging. Met jongeren uit vijf Europese landen haalde Aanstoot deze zomer wereldwijd het nieuws met hun verzoek om zich te voegen in de rechtszaak van Greenpeace.
Ook lanceerden zij de Dear Greenpeace-campagne, gesteund door de nieuwe milieugroep RePlanet. Hiermee doen zij een oproep aan Greenpeace om onmiddellijk te stoppen met alle campagneactiviteiten tegen kernenergie, die volgens Aanstoot “ouderwets” zijn en “niet langer moreel of politiek gerechtvaardigd in een tijd van klimaatcrisis”. Een petitie aan de directie van Greenpeace heeft meer dan 10.000 handtekeningen verzameld. Uit honderden donaties hebben de jonge activisten meer dan 30.000 euro opgehaald uit heel Europa.
Ia Aanstoot: “Het IPCC, het Klimaatpanel van de VN, en vrijwel elke wereldregering zijn het erover eens dat kernenergie noodzakelijk is om de afbraak van het klimaat te stoppen. Mijn generatie is vóór kernenergie, omdat we weten dat we alle middelen moeten gebruiken om onze toekomst te redden. En toch zijn we hier, gedwongen om tijd te verspillen door naar de rechtbank te gaan ter verdediging van energiecentrales die geen CO2 uitstoten! Laten we deze onzin voor eens en altijd achter ons laten en verder gaan met het echte gevecht om een einde te maken aan fossiele brandstoffen.”
Vandaag verzamelden Aanstoot, Van der Heide en andere jongeren zich voor het Hof in Luxemburg om hun juridische argumenten in te dienen. Ook herhaalden zij hun oproep aan Greenpeace om de rechtszaak te staken en “hun middelen te gebruiken om in plaats daarvan te vechten tegen fossiele brandstoffen”. Op een spandoek stond "Stop fossielen, niet kernenergie".
Freek van der Heide: “Bij Greenpeace zitten weldenkende mensen die oprecht bezorgd zijn over klimaatverandering. Ik kan me niet voorstellen dat zij niet inzien dat kerncentrales kunnen dienen als vervanger van kolencentrales en gascentrales.”
Nu Aanstoot, Van der Heide en RePlanet zijn toegelaten als belanghebbende partij aan de zijde van de Europese commissie, kunnen zij hun onderbouwde mening geven ten gunste van de rol die kernenergie kan spelen bij het bereiken van klimaatdoelen.
De toekenning van deze status werd gesteund door de Europese commissie en niet bestreden door Greenpeace, zo blijkt uit de documenten. Ook de Franse regering heeft de status van belanghebbende partij gekregen aan de zijde van Aanstoot en de commissie. Vandaag worden de eerste juridische argumenten van RePlanet ingediend. De hoorzitting is gepland in 2024.
---------
Hier vindt u meer info over RePlanet.