Duitse regering zoekt grondwettelijke financiering voor klimaatbeleid
De Duitser regering blijft op zoek naar een geldige financiering voor hun ambitieuze klimaatbeleid. Er moet een gat van zo'n 60 miljard euro worden gedicht om dit beleid tot stand te kunnen brengen. Een vorige poging om financiering te vinden, werd recent ongrondwettelijke verklaard door het constitutionele hof.
Twee weken geleden kreeg de regering van Duitsland een grote klap van het constitutionele hof. Plannen om 60 miljard van ongebruikte schuld van het coronafonds te gebruiken voor klimaatbeleid zijn ongrondwettelijk verklaard. Daarom zoekt de Duitse regering nu een nieuwe manier om het klimaatbeleid te financieren.
Volgens de Duitse minister van Economie, Robert Habeck, komt de regering snel met een oplossing om het tekort van tientallen miljarden voor haar klimaatbeleid op te lossen. “Alle projecten die we hebben bedacht, moeten mogelijk worden gemaakt”, zegt Hobeck aan verslaggevers. De minister zegt 'schadelijk debat' te willen vermijden, maar dat de projecten door moeten gaan wil Duitsland in 2045 klimaatneutraal worden.
De beslissing van het constitutionele hof heeft voor veel ophef gezorgd. De linkse coalitie in Duitsland bestaat uit de groenen, sociaaldemocraten en liberalen. De liberalen willen overheidsuitgaven beperkt houden zodat de belastingen niet verhoogd worden. De groenen willen juist niet subsidies verlagen en toch geld vinden voor het klimaatbeleid.
Oppositiepartijen staan klaar om de regering ten val te brengen. De regeringspartijen staan er slecht voor in de peilingen met toenemende kritiek op de kosten van het klimaatbeleid en hoe er wordt om gegaan met migratie.
Minister Habeck wil nog niet zeggen hoe er nu voor de plannen betaald gaat worden maar benadrukt de urgentie ervan, ook voor de Duitse economie. “We hebben snel duidelijkheid nodig voor 2024, aangezien veel bedrijven al geld hebben toegezegd.”