Moet Nederland Zweeds kernenergiebeleid overnemen? BVNL wil speciale coördinator kernenergie
De Zweedse regering en haar gedoogpartner, Zweedse Democraten (SD), zijn het eens geworden over een ambitieus plan voor kernenergie. Tegen 2045 wil de regering haar nucleaire arsenaal enorm hebben uitgebreid. Er wordt een speciale coördinator aangesteld om de regering hierin te ondersteunen. BVNL laat aan NieuwRechts weten dat Nederland dit plan moet overnemen. "In onze ogen zijn kleinschalige kerncentrales een goed alternatief voor de bestaande soap die plaatsvindt rondom de bouw van megalomane windmolen- en zonneparken, waar grootschalig verzet tegen is", aldus BVNL-voorman Wybren van Haga.
"Deze nucleaire coördinator zal een beetje werken zoals Q doet met James Bond. Het zal ons in staat stellen om met handige nieuwe hulpmiddelen te komen die het mogelijk maken om wellicht niet de wereld te redden, maar wel bijna. In elk geval om om te gaan met de groene transitie", licht de minster van Energie, Ebba Busch, toe in een persconferentie.
De grote investeringen in kernenergie zijn een aanvulling op het regeerakkoord. Het doel is nog steeds om tegen 2040 een volledige fossielvrije elektriciteitsproductie te hebben, om zo de klimaatdoelen te halen. Zweden vertrouwt echter niet meer volledig op hernieuwbare energie als windmolens en zonnepanelen. Een verdere afhankelijkheid van windmolens zou namelijk leiden tot te veel prijsschommelingen en een verhoogde kans op stroomstoringen, aldus de regering.
De Zweedse aankondiging kan rekenen op een lofzang vanuit Nederland. BVNL-leider Wybren van Haga stelt namelijk dat Nederland ook een coördinator voor kernenergie moet aanstellen. "In dat land ligt een ambitieus plan voor kernenergie. Tegen 2045 wil de regering haar nucleaire arsenaal enorm hebben uitgebreid. Er wordt een speciale coördinator aangesteld om de regering hierin te ondersteunen. Dat moeten wij ook doen."
Volgens Van Haga is het positief om te zien dat Zweden niet langer meer heilig geloofd in zon- of windenergie, ook hij wil dat Nederland gaat inzetten op een betrouwbaar alternatief: kernenergie. "Daarom zal kernenergie een centrale plek innemen in het klimaatbeleid, om zo de Zweedse stroomproductie te verdubbelen. In de komende twintig jaar wil de Zweedse regering minstens tien nieuwe kerncentrales bouwen. Dit wordt een ruime verdubbeling van het huidige aantal centrales. Om de bouw te bekostigen, stelt de regering overheidskredietgaranties beschikbaar aan bouwers van kerncentrales. Er komt 400 miljard Zweedse kronen (omgerekend 36 miljard euro) hiervoor beschikbaar. Een soortgelijke visie zouden wij als de wiedeweerga ook in Nederland moeten ontwikkelen, met wetgeving waarbij sneller kerncentrales kunnen worden gebouwd."
Timmermans betrapt op leugen over kernenergie
Frans Timmermans werd recent opnieuw betrapt op onwaarheden over kernenergie. Bij het Radio 1-debat zou hij opnieuw verkeerde informatie hebben verspreid over de bouw van kerncentrales.
"Er is nog nooit een kerncentrale gebouwd in een periode van tussen de zes en tien jaar", zegt Timmermans in het verkiezingsdebat. Hij is een fel tegenstander van kernenergie, en ziet meer heil in windmolens en zonnepanelen.
Maar al snel blijkt de bewering van de GL/PvdA-lijsttrekker niet te kloppen. BVNL, de partij van Wybren van Haga, duikelt namelijk een nieuwsartikel op waaruit blijkt dat kerncentrales wel zeker tussen de zes à tien jaar kunnen worden gebouwd. Sterker nog: de gemiddelde bouwduur wereldwijd is 9,2 jaar, aldus Forbes. Ook in Nederland gaat het snel: zo is de kerncentrale in Borssele gebouwd in slechts vier jaar tijd.
Ook vanavond sprak @F__Timmermans wéér niet de waarheid. “Er is nog nooit een kerncentrale gebouwd in een periode van tussen de 6 en 10 jaar”, zei Timmermans vol overtuiging bij het #radio1debat. De #BVNL-factcheck bewijst opnieuw het ongelijk van ‘Mister Green Deal’. #StemBVNL pic.twitter.com/vvXZSoZTzn
— Wybren van Haga (@WybrenvanHaga) November 3, 2023
Het is niet de eerste keer dat Timmermans de fout in lijkt te gaan. Twee weken geleden werd hij namelijk al betrapt op onwaarheden over kernenergie tijdens een verkiezingsdebat van College Tour. Toen wees RIVM-medewerker Lars Roobol op enkele onjuistheden in zijn betoog.
Vorige week vertelde Europarlementariër Rob Roos al dat Timmermans in het verleden een positief rapport over kernenergie niet in ontvangst wilde nemen. Het rapport bevestigde de waarde van kernenergie. Maar toen Roos het aanbood aan Timmermans, wilde deze hier niets van weten.