Van Haga dient Kamervragen in na stijging energieprijzen door "groene gekte": "Waanzin"
De energierekening zal de komende jaren explosief blijven stijgen, dat meldt adviesorganisatie PwC. Vorig jaar steeg de energierekening al flink in Nederland, maar volgens PwC was dit geen eenmalige uitschieter. Door de energietransitie zal de stroom- en gasrekening komende jaren blijven stijgen. BVNL-leider Wybren van Haga gaat hierover Kamervragen indienen, volgens hem is het onacceptabel dat burgers de dupe worden van groen beleid.
PwC voorspelt dat met name de kosten voor stroom explosief zullen blijven stijgen. Dit omdat bedrijven en burgers alsmaar meer elektriciteit zullen verbruiken. Volgens PwC zullen elektriciteit en gas in 2030 tweemaal zo duur zijn als de prijs in 2020. Vervolgens zal de prijs rond 2040 weer zo'n 40 procent duurder zijn dan in 2030.
Volgens Wybren van Haga is het onacceptabel dat burgers de dupe worden van de "groene gekte". "Consumenten en bedrijven zullen daardoor fors hogere tarieven en belastingen betalen, tot een prijsstijging van 92 procent. Zoveel meer betalen voor groene gekte, is volstrekt onverantwoord. We jagen daarmee bedrijven over de kling en nog meer mensen richting de bijstand!” stelt Van Haga.
De BVNL-voorman stelt dat de energieprijzen in Nederland flink naar beneden kunnen komen door onder andere de gaskraan in Groningen te openen. "Dit kan door direct te stoppen met deze peperdure energietransitie die de burger keihard laat bloeden. En door energiesoeverein te worden, onder andere door het aanleggen van kerncentrales en op een veilige wijze de gasproductie in Groningen te hervatten."
Waterschapsbelasting gaat ook stijgen
De waterschapsbelasting gaat rond 1 maart volgend jaar behoorlijk stijgen, kondigt de Unie van Waterschappen aan. Hoeveel dit is, verschilt per persoon. De redenen voor de verhoging zijn klimaatverandering en inflatie. De kans is groot dat de belasting nog verder zal gaan stijgen in de toekomst.
Hoe hoog de rekening wordt, verschilt per huishouden. Onder meer de WOZ-waarde en de regio zijn bepalende factoren. Zo zal een gezin dat een huis heeft met bovengemiddelde WOZ-waarde, zo'n 50 euro extra gaan betalen. Voor een alleenstaande is de stijging zo'n 20 euro.