NOS ontkent anti-Israël te zijn: 'Verwerpelijke insinuatie'
Steeds vaker krijgt NOS het verwijt niet genoeg oog te hebben voor de Israëlische kant in hun berichtgeving over de Gaza-oorlog. Zeker sinds bekend werd dat de NOS een uitnodiging van de Israëlische ambassade afsloeg om oorlogsbeelden te bekijken, lopen de verwijten hoog op. Nu reageert de NOS furieus op deze aantijgingen.
Al sinds de Hamas-terreur op 7 oktober krijgt NOS het verwijt onvoldoende de kant van Israël te belichten in hun berichtgeving. Zo kwam hun nieuwsvoorziening over deze terreurdaden van Hamas erg laat op gang. Ook nam NOS vorige maand direct de Hamas-bewering over dat een ziekenhuisbombardement in Gaza de schuld van Israël zou zijn. Al snel bleek echter dat dit door een afgezwaaide raket van jihadisten zelf kwam, niet van Israël.
Daarnaast neemt NOS momenteel één-op-één de dodencijfers over die Hamas zelf publiceert, namelijk momenteel 10.000 Palestijnse doden. Maar volgens de Franse defensie-expert Xavier Tytelman zou 3.000 of 4.000 doden veel realistischer zijn, vertelt hij op de nationale Franse televisie.
Tweemaal afwezig bij vertoning oorlogsbeelden
Deze week liepen de beschuldigingen pas hoog op na een bericht van De Telegraaf-journalist Wierd Duk. Dinsdagochtend waren diverse Nederlandse journalisten en nieuwsredacties namelijk uitgenodigd door de Israëlische ambassade om de ongecensureerde beelden te bekijken van de terreuraanvallen van Hamas op 7 oktober.
In een uitgebreide X-draad vertelt Duk over deze ervaring. Maar ook maakt hij melding van een opmerkelijke gebeurtenis bij deze vertoning. Duk merkt namelijk op dat de NOS-hoofdredactie besloot om niet te komen, ondanks herhaalde verzoeken van de Israëlische ambassade. Journalist Arno Wellens bevestigt dit verhaal op X.
Daarnaast zou de NOS al een eerder verzoek van Israël hebben afgeslagen om de Hamas-terreurbeelden te bekijken op 23 oktober in Jeruzalem. Dezelfde dag was er alleen in de Nieuwsuur-uitzending een kort item (van twee minuten) over deze vertoning. Hierin werd een Portugese journalist aan het woord gelaten die wel naar de vertoning was geweest, meldt een X-gebruiker.
'Verwerpelijke insinuatie'
Sinds Duks ontboezeming lopen de verwijten aan NOS hoog op op sociale media. Het nieuwsanker wordt ervan beschuldigd niet aan hoor en wederhoor te doen in de Gaza-oorlog. Maar volgens NOS klopt er niets van deze verwijten.
'De insinuatie die hier op X is gedaan dat de NOS het leed van Israël op (en na) 7 oktober niet wil zien, is volstrekt verwerpelijk. Kijk naar onze berichtgeving, zouden we willen zeggen', schrijft het officiële X-account woensdagmiddag. Daarna wordt er verwezen naar zes recente artikelen die meer pro-Israël zouden zijn.
Een aantal artikelen gaan over het leed in de kibboetsen die werden getroffen door de Hamas-terreur op 7 oktober. De overige artikelen gaan over de beelden die Hamas-terroristen maakten tijdens hun aanvallen, en die Israël vertoonde aan journalisten bij bijeenkomsten wereldwijd. In één van deze artikelen bestempelt de NOS de vertoning van deze beelden als 'onderdeel van oorlogspropaganda'.
Kritiek houdt aan
Ondanks de felle reactie van de NOS-hoofdredactie houdt de kritiek aan. 'Laat me niet lachen, NOS. Als journalist heb je de plicht hoor en wederhoor toe te passen. Als je dan wordt uitgenodigd, juist voor deze elementaire taak en dan verzaakt, valt daar maar één conclusie uit te trekken: de NOS past geen hoor en wederhoor toe in haar berichtgeving', schrijft ingenieur Sander Sassen op X.
En GeenStijl-hoofdredacteur Bart Nijman schrijft: 'Alleen al deze vingerwijzende slachtofferreflex is een bewijs van jullie overlap met de Palestijnse mentaliteit.'
Tot slot merkt Elsevier-redacteur Geerten Walling op dat SGP-leider Chris Stoffer deze week excuses moest maken aan de "nabestaanden van de slachtoffers in Gaza", omdat hij graag het Israëlische volkslied wilde afspelen in het NOS Radio 1-journaal.