Plaatsing 50.000 stroomhuisjes zorgt voor frustratie bij bewoners
Met de komst van windmolens en zonnepanelen moeten er ook tienduizenden transformatorhuisjes worden bijgebouwd. Maar de plaatsing van de 50.000 huisjes zorgt voor de nodige frustratie bij bewoners, meldt EenVandaag. Niet zelden worden ze namelijk pal naast een woonhuis gezet.
Sinds enkele jaren neemt het aantal windmolens, elektrische auto's en zonnepanelen flink toe in Nederland. Om de stroomvoorziening overal te kunnen garanderen, moeten er zo'n 50.000 transformatorhuisjes worden bijgebouwd. Deze huisjes zetten de hoge spanning van het elektriciteitsnet om naar 230 volt: de spanning voor een stopcontact.
De plaatsing gebeurt vooral in buurten en woonwijken. Maar de bewoners worden hiervan niet tijdig op de hoogte gebracht, blijkt uit navraag van EenVandaag. Ze zeggen geen informatie van de gemeente of van de netbeheerder. Dit leidt tot grote "ongenoegen en frustratie", erkent een wethouder.
"Ik ben helemaal niet tegen het huisje zelf", vertelt buurtbewoner Michiel Jansz tegenover EenVandaag. "Ik sta heel erg achter de energietransitie. Ik heb zelf zonnepanelen, een elektrische auto en denk na over een warmtepomp. Maar als je dit soort grote objecten in de openbare ruimte plaatst, heeft altijd iemand er last van."
Een wethouder erkent bij EenVandaag dat buurtbewoners voortaan beter geïnformeerd moeten worden over de komst van de stroomhuisjes in de woonwijken. Volgens hem moet vooral de netbeheerder dit doen, maar nu komt ook zijn gemeente Gooische Meren met een buurtaanpak. Op deze manier hoopt men de plaatsing van de huisjes voortaan soepeler te laten verlopen.
Momenteel leidt ook de geplande komst van grote windmolens in een Amsterdamse GroenLinks-wijk al tot groot ongenoegen bij inwoners. Ze zijn niet tegen duurzame energie, maar wel tegen de plaatsing van de windmolens in hun buurt.
Hobbels op energietransitie
De energietransitie kent talloze hobbels. Sinds de energiecrisis, eind vorig jaar, kochten ondernemers massaal zonnepanelen. Ook warmtepompen en elektrische auto's zijn in trek. Maar dit zorgt er wel voor dat het stroomnet inmiddels in grote delen van Nederland is afgesloten voor grootgebruikers, vanwege overbelasting. Daarom moet het stroomnet flink worden uitgebreid, wat de bouw van transistorhuisjes in de hand werkt.
Maar totdat het stroomnet is uitgebreid, is er sprake van overbelasting. Demissionair minister Rob Jetten overweegt 'onorthodoxe maatregelen' te treffen om de problemen met het Nederlandse stroomnet op te lossen. Het kabinet wil namelijk bedrijven gaan verplichten minder stroom te gaan gebruiken tijdens zogeheten piekuren.
Daarnaast zijn er nog andere problemen. Jetten erkent namelijk dat de stroomprijs in de toekomst 'flink' duurder zal worden. Dit is omdat de aansluitingskosten van de windparken op zee maar liefst 40 miljard euro hoger uitvallen. De rekening hiervan wordt naar verwachting doorgestuurd naar de consument, middels hogere netprijzen.
Nu al zal de eigenaar van zonnepanelen zo'n 270 euro moeten bijbetalen per jaar. Dit is ter compensatie van het salderen, blijkt uit onderzoek van Keuze.nl. De kans is aanwezig dat zulke kosten in de toekomst nog verder zullen oplopen.