Duitse ING-bank gaat klanten weren die hoge CO2-afdruk niet verkleinen
De Duitse tak van ING gaat zakelijke klanten weren die geen 'geloofwaardige plannen kunnen presenteren om hun CO2-voetafdruk te verkleinen'. Dit maakt directielid Eddy Henning bekend bij persbureau Bloomberg. Henning ziet dit als een goede manier om klanten te dwingen om écht duurzamer te worden.
De maatregel zal vooral gelden voor grote bedrijven. Volgens Henning komt het in de praktijk amper voor dat de ING klanten zal weren. "Maar het werkt niet voor ons als klanten geen visie hebben over hoe ze gaan verduurzamen. Soms betekent dat dat je weg moet lopen", vervolgt hij bij Bloomberg. "Als ik terugkijk naar bedrijven waar we niet mee in zee wilden, zijn ze inmiddels echt veranderd."
Of de Nederlandse ING-tak ook deze maatregel wil invoeren, is vooralsnog onduidelijk. Volgens persbureau ANP was de ING vorige week niet bereikbaar voor commentaar. Begin deze maand bleek uit het jaarlijkse klimaatrapport dat de ING nog steeds meer niet-duurzame dan wél duurzame activiteiten financiert. Volgens CEO Steven van Rijswijk heeft dit te maken met de "huidige economie", meldt ANP.
Invoering CO2-budget
Vorig jaar veroorzaakte Barbara Baarsma veel ophef door, als toenmalig directeur van Rabo Carbon Bank, te pleiten voor de invoering van een CO2-budget. Volgens Baarsma zou het een goed idee zijn om de uitstootrechten in Nederland te verdelen en dat iedere burger dan een bepaalde hoeveelheid CO2 op jaarbasis mag uitstoten.
Via de invoering van een zogeheten carbon-wallet kunnen mensen dan hun emissierechten uitbreiden of verkopen. Mensen die graag veel willen vliegen, kunnen extra uitstootrechten van andere burgers overkopen - dit zijn veelal mensen die niet genoeg geld hebben om te vliegen, maar die via deze wallet een extra centje verdienen, aldus Baarsma.
Rechtsfilosofe Eva Vlaardingerbroek kraakte het plan van Baarsma meteen af. Volgens haar leidt het plan van Baarsma tot een neo-feodaal systeem. De rijken kunnen via hun grote vermogen jaar in jaar uit extra rechten en privileges kopen, terwijl de armere delen van de bevolking, onder het mom van verduurzaming, hun emissierechten verkopen om een zakcentje te verdienen.
In april 2022 startte de Rabobank al met een experiment waarbij transacties werden gekoppeld aan de geschatte CO2-uitstoot. De bank hoopt hiermee dat mensen hun koopgedrag gaan aanpassen en zich meer bewust worden over hun ecologische voetafdruk.