Uit berekeningen van Milieu Centraal blijkt dat het bij 90 procent van de huishoudens langer dan zeven jaar zal duren voordat een warmtepomp wordt terugverdiend met minder gasverbruik. Dit komt doordat Nederlanders sinds de energiecrisis zuiniger zijn gaan leven, en velen zijn gaan isoleren, meldt AD.
Ook appartementen zijn uitgezonderd van de verplichting. Daarnaast hoeft een wijk niet verplicht over te stappen als er binnen tien jaar een warmtenet zal worden gebruikt. Alleen in enkele gevallen zal de verplichte overstap naar de warmtepomp verplicht blijven, meldt AD.
In mei kondigde De Jonge zijn plan aan. Vanaf 2026 zou een warmtepomp de norm worden; wat betekent dat mensen die vanaf dat jaar hun CV-ketel vervangen verplicht moeten overstappen op een (hybride) warmtepomp. Dit gaat dus vrijwel niet door, alleen voor een klein aantal huishoudens.
Maar hierop kwam al snel kritiek. Uit recent onderzoek van Nationale Milieudatabase (NMD) blijkt namelijk dat de warmtepomp in feite een enorme vervuiler is. Ook energie-expert Willy Lievens zich heel kritisch op de warmtepomp bij nieuwsmedium De Morgen: "Ik krijg soms huilende mensen aan de telefoon die 10.000 euro hebben geïnvesteerd in een warmtepomp en niet begrijpen waarom hun energierekening zo hoog blijft."