Ramaswamy is een Republiekense kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2024. In de aanloop hiernaar profileert hij zich steeds meer in de media. Zo heeft Ramaswamy een term bedacht voor het geloof in een aanstaande klimaatramp: het 'klimatisme'. In een interview legt hij uit wat hij hiermee bedoelt.
"Ik denk dat het een ideologie is", vertelt Ramaswamy. "Het stelt dat we, koste wat het kost, moeten stoppen met fossiele brandstoffen en CO2-uitstoot, om zo een een existentiële klimaatdreiging voor de mensheid af te wenden. Naar mijn mening is dat een religieuze overtuiging, geen wetenschappelijke."
Hij vervolgt: "De mondiale temperatuur gaat omhoog, dat is een feit. Dit komt onder meer door de menselijke uitstoot van broeikasgassen, maar ook door andere oorzaken van de mens. Maar is dat een existentiële bedreiging voor de mensheid? Nee. Betekent het dat we helemaal moeten stoppen met CO2 en de CO2-uitstoot? Ook niet."
Naar eigen zeggen kijkt Ramaswamy liever naar realistische scenario's en oplossingen. "De juiste vraag die we ons moeten stellen: wat komt de menselijke welvaart ten goede? Dat vind ik belangrijk als ik de leider ben van dit land, in plaats van een cult-achtig geloof", vertelt hij.
Hitterecords
Desalniettemin schrijven media deze zomer onafgebroken over hoge temperaturen wereldwijd en hitterecords. Maar dit wimpelt Ramaswamy af. Volgens hem hebben al deze nieuwsberichten niet evenveel geloofwaardigheid.
Hij zegt: "Als je het oneens bent met bepaald beleid, en een pummel die niet naar Harvard is geweest komt aanzetten met anekdotisch bewijs uit Arkansas, dan zou je hem weglachen als een geschifte die niet weet hoe hij met data moet omgaan."
Zelf is Ramaswamy summa cum laude afgestudeerd aan Havard. Recent stelde ook opiniemaker Eva Vlaardingerbroek al dat de klimaatpolitiek in werkelijkheid gaat om "geld en macht". Streng klimaatbeleid is volgens haar "een middel van politiek controle".