In de nacht van dinsdag op woensdag ging het helemaal fout in Rotterdam, meldt De Havenloods. Er ontstond een korte maar hevige brand in een woonkamer van een huis aan de Tuinder. Vanwege de enorme rookverspreiding durfde de vrouw niet meer naar beneden, en klom ze uit het raam. Maar de brandweer was snel ter plaatse en kon de vrouw uit de dakgoot redden middels een ladder.
Om de brand te blussen, moest de brandweer de voordeur inslaan. Daarna was de vlammenzee snel onder controle. De brand duurde kort, maar richtte wel grote schade aan: de woning is namelijk onbewoonbaar verklaard. De vrouw raakte lichtgewond door de rookinhalatie en werd door het ambulancepersoneel naar het ziekenhuis gebracht.
De oorzaak van de brand is nog niet precies bekend. Wel bestaat het vermoeden dat een mobiele telefoon of ander elektrisch apparaat is vlam gevat tijdens het opladen.
Grote branden door energietransitie
Het is niet de eerste keer dat er een brand uitbreekt vanwege een elektrisch toestel. Uit cijfers blijkt dat er steeds vaker woningbranden plaatsvinden, vermoedelijk ten gevolge van elektrische apparaten. In juni werden er acht Arnhemse woningen onbewoonbaar verklaard na een grote brand. Het vuur was erg moeilijk te blussen doordat alle daken helemaal vol lagen met zonnepanelen. Ook in Alblasserdam was er een grote brand bij een cateringbedrijf, dat een dak vol zonnepanelen had. In Nijmegen is het eveneens al eens fout gegaan vanwege een ontploffende accu van een e-bike. En in België heeft een elektrische auto vlam gevat tijdens het opladen.
Daarnaast is in Zeewolde een bedrijfspand, met een dak vol zonnepanelen, ontruimd vanwege een grote brand. NieuwRechts sprak recent met de brandweer over het gevaar van zonnepanelen naar aanleiding van recente, heftige zonnepaneelbranden in Nederland. Een woordvoerder stelde daarbij dat vooral de wetgeving rondom zonnepanelen een probleem vormt. Men wil dat die wetgeving wordt aangescherpt: "Als zonnepanelen over een heel dak of over een hele rij huizen worden gelegd, zien we het wel als een reëel gevaar. Daar zijn we ook over in gesprek met allerlei partijen", aldus de woordvoerder van de brandweer. Lees dat hele artikel hier terug.