In klimaatdiscussies gaat het vaak over het 'verkleinen van je ecologische voetafdruk'. De mensheid zou nu eenmaal een veel te grote voetafdruk hebben vanwege alle CO2-uitstoot. Maar econoom Jesse Frederik noemt deze term een 'twijfelachtige indicator'. Sterker nog: volgens hem is de voetafdruk 'ronduit misleidend'.
Bij De Correspondent legt hij uit waar de schoen wringt. De term baseert zich op een omslachtig gedachte-experiment, waarbij alle broeikasgasuitstoot wordt omgerekend naar vierkante meters virtueel bosoppervlak, legt Frederik uit. Maar hij vraagt zich af waarom bosoppervlak per se als meeteenheid is genomen. Initiatiefnemer Global Footprint Network kan volgens hem hierop geen goed antwoord geven.
Daarnaast geeft de term 'ecologische voetafdruk' een vertekend beeld, stelt Frederik. Zo schrijft Global Footprint Network maar liefst tien keer meer grondgebruik toe aan Nederland dan wat in werkelijkheid wordt gebruikt. Dit komt volgens Frederik doordat er rekening wordt gehouden met algemene rekensommetjes, die niet zijn aangepast aan de specifieke handelssituatie in een land. Zo wordt niet meegnomen dat Nederland zijn tomaten van eigen bodem haalt, en niet uit een ver land importeert.
De conclusie van Frederik is dan ook niet mals. 'De ecologische voetafdruk stapelt, kortom, fictie op fictie', schrijf hij.