Vorige week zijn Jim Skea en Bart van den Hurk aangetreden als de nieuwe covoorzitters van het VN-klimaatpanel IPCC. Dit panel brengt regelmatig vuistdikke rapporten uit over de staat van het klimaat. Hierin worden vaak uiteenlopende conclusies getrokken.
Maar sinds vorige maand wordt er in de media extra veel gewaarschuwd voor de mondiale opwarming. Dit is omdat de vermeende hoge temperaturen in Zuid-Europa worden gelinkt als een gevolg van klimaatverandering. Vorige week hield de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, nog een alarmerende toespraak over klimaatverandering. Volgens hem is het tijdperk van "mondiaal koken" aangebroken en is radicale klimaatactie vereist om de ergste gevolgen van de opwarming de kop in te drukken.
'Wereld vergaat niet'
Nu vinden de nieuwe IPCC-leiders dat de klimaatwetenschappers hun boodschap rustiger moeten brengen. Van den Hurk denkt namelijk dat veel burgers en bedrijven kunnen afhaken als er te alarmistische kreten over het klimaat worden gedaan. "Het kan tot fatalisme leiden", vertelt hij bij Trouw. "We moeten streven naar 1,5 graad, maar het is niet alsof de wereld vergaat als de temperatuur eroverheen gaat."
Het feit dat weerkaarten met gewone temperaturen steeds vaker rood of zelfs zwart kleuren, in plaats van oranje of geel, vindt Van den Hurk ook ergerlijk. Hij wil dat er meer nadruk komt op het aanbrengen van oplossingen. "Wij moeten niet alleen de diagnose van de patiënt vaststellen, maar ook het medicijn bieden", vertelt hij bij Trouw.
Meer balans
Ook de nieuwe covoorzitter Jim Skea wil dat er meer balans komt in het klimaatdebat. In een interview met Der Spiegel vertelt hij: "De wereld zal niet vergaan als het warmer wordt dan 1,5 graad."
Hieraan voegt hij toe bij DPA: "Als je constant de boodschap verkondigt dat we allemaal gedoemd zijn tot uitsterven, dan verlamt dat mensen en weerhoudt ze hen ervan de nodige stappen te ondernemen om grip te krijgen op klimaatverandering."