Fakili uitte onder meer kritiek op transgenders en homoseksuele ouderstellen. Zo vindt zij dat het 'niet normaal' is om 'in de war te zijn over je eigen geslacht'. Ook denkt zij dat een kind beter kan opgroeien bij een vader en een moeder, vertelt ze op TikTok. Tot slot laat Fakili zich uit over de coronamaatregelen en andere onderwerpen als 'chemtrails'.
Maar deze filmpjes blijken te veel te zijn geworden voor haar werkgever, NPO-radiostation FunX. Ze begon in februari met werken, maar ze moest na een maand al op gesprek komen, vertelt Fakili bij De Telegraaf. Daar kreeg ze te horen dat ze was "vrijgesteld van werkzaamheden" en dat collega's zich "onveilig voelden" bij haar.
"Ik schrok enorm. Ik kon me niet voorstellen over wie dit ging; ik kon, volgens mij, met iedereen op het werk goed overweg. Ze wilden ook niet ingaan op de vraag of mijn uitspraken 'waar' zijn, het ging om het gevoel dat collega’s ervan kregen. Maar het is toch niet mijn taak om te zorgen voor de emotie-regulering van mijn volwassen collega’s?" vertelt ze bij De Telegraaf.
Na twee weken kreeg Fakili opnieuw een gesprek. Het bleek dat er zo'n elf klachten tegen haar waren binnengekomen van mensen die "niet meer met mij wilden werken". Ze kreeg te horen dat dit niets te maken had met de "kwaliteit van haar werk", maar met haar opvattingen.
Dit wekte Fakili's verbazing: naar eigen zeggen schold ze niet en bedreigde ze al helemaal niemand. Maar de arbeidsrelatie bleek al enorm verstoord. Naar eigen zeggen werd er bij haar op aangedrongen om ontslag te nemen, wat ze uiteindelijk heeft gedaan.
"Ik vind dit censuur. De kaders waarbinnen mensen ’mogen’ denken worden steeds nauwer", vertelt ze bij De Telegraaf. Het imago dat FunX 'inclusief' wil zijn, vindt ze achterhaald: "Dat geldt dus niet voor afwijkende, niet-woke meningen. Maar mijn opvattingen vallen toch ook onder diversiteit?"
FunX en NPO willen bij De Telegraaf niet reageren op Fakili's verhaal.