Shell richtte de dochteronderneming Shell Energy op in 2008. De energie wordt hierbij volledig geleverd van zon- en windenergie. In totaal zijn 12.000 Nederlandse huishoudens aangesloten op deze dochteronderneming. Ook zijn er 110.000 Duitse huishoudens en maar liefst 1,4 miljoen Britse huishoudens die gebruik maken van Shell Energy.
Maar Shell gaat het dochterbedrijf laten vallen vanwege een gebrek aan winstgevendheid, meldt NRC. De financiële tegenvallers komen onder meer door de energiecrisis in Europa. Deze werd onder meer veroorzaakt door de EU-sanctiepakketten tegen Russisch gas. Ten gevolge hiervan stegen de Europese energieprijzen enorm.
Het is niet de eerste keer dat duurzaam ondernemen niet altijd winstgevend blijkt te zijn. Pensioenfonds ABP heeft al miljoenen euro's verlies gelegen vanwege investeringen in duurzame beleggingsfondsen. Met name sinds het aantreden van GroenLinks-senator Paul Rosenmöller tot de ABP-bestuurstop is dit duurzaam beleggen in een stroomversnelling geraakt.
Vorig jaar hekelde een beursanalist Kees de Kort al de energietransitie bij BNR Nieuwsradio. Volgens hem zal een transitie naar duurzame energie automatisch gepaard gaan met economisch verlies. "Je denkt toch niet dat de moderne economie kan draaien op windmolens?" zei hij.