Hoewel er jarenlang geen vuiltje aan de lucht leek, barst het Nederlandse elektriciteitsnet momenteel op meerdere plaatsen uit zijn voegen vanwege de groeiende vraag naar elektriciteit. Ook is het aanbod van wind- en zonne-energie sterk gestegen in de afgelopen jaren. Netbeheerders als Enexis en Stedin kunnen alle aanvragen nauwelijks bijbenen om iedereen die stroom aanbiedt op het net aan te sluiten.
"Op dit moment lopen we volledig vast. De wachtlijsten van bedrijven en energiecoöperaties die hun opgewekte stroom terug willen leveren, groeit harder dan wij kabels kunnen leggen," zegt Jeroen Sanders van Enexis tegen Nieuwsuur.
Wat bovendien niet helpt, is dat er zonneparken worden aangelegd op plekken waar nauwelijks vraag naar stroom is. Het gaat met name om Oost-Groningen en Drenthe, waar de grond relatief goedkoop en er veel bouwruimte is. Maar Sanders noemt zonneparken "kilowattknallers", omdat het veel tijd en moeite kost om ze aan te sluiten.
Zo'n aansluiting nabij de Duitse grens levert echter weinig op wanneer er in het gebied zelf nauwelijks vraag is naar elektrische stroom. De opgewekte zonne-energie kan niet worden opgeslagen omdat het ontbreekt aan batterijen. Hierin willen zonneweidbouwers echter wel graag gaan investeren, maar hierin ondervinden ze naar eigen zeggen nog veel hindernis in de huidige wetgeving.
Netbeheerder doet daarom een oproep aan de gemeenten en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat: houd op met zonneparken te willen plaatsen daar waar nauwelijks vraag naar stroom is.