In een commissiedebat over de media heeft FVD-Kamerlid Ralf Dekker felle kritiek op de publieke omroep. Hij zegt dat er een verstrengeling is tussen media en politiek, en dat steeds meer de oppositiepartijen worden gecontroleerd, in plaats van de coalitie.
Dekker spreekt eerst over de oude verzuiling. Vervolgens zegt hij: "Er is echter een groep die zich hierin niet vertegenwoordigd wijdt, en dat is de rechterkant van de Tweede Kamer. Dat is de PVV, FVD, BVNL, en wellicht delen van SGP, BBB en JA21. De groep waarover ik het heb, beslaat momenteel zeker 20 procent van het totale electoraat en heeft op veel van de grote maatschappelijke thema's een andere visie dan 80 procent van het politieke systeem. Het gaat hierbij dan over cruciale thema's als massa-immigratie, klimaatverandering, energie-transitie, stikstof, natuur, en landbouw, LGBTQI+, de hele wake-agenda, slavernijverleden, ontwikkelingshulp, de nationale staten versus supranationale structuren, geopolitiek en Rusland."
Hij vervolgt: "Dit zijn allemaal onderwerpen waarvan wij allemaal in Nederland en ook in groot deel van de rest van de westerse wereld maar één standpunt als beschaafd en ontwikkeld wordt beschouwd. Afwijkende standpunten zijn in het heersende opinieklimaat feitelijk niet toegestaan. Ze zijn taboe. En we hebben hier niet over absurde of vergezochte, totaal niet-onderbouwde, contraire meningen van ongeïnformeerde burgers. Voor elk van de onderwerpen zijn er serieuze, onderbouwde visies, gehuldigd door gekwalificeerde personen die het tegengestelde zeggen van de geaccepteerde hoofdstroom."
Dekker ziet deze 20 procent echter niet vertegenwoordigd bij de publieke omroep (NPO). Hij legt uit: "Het is een belangrijke taak van de pluriforme, publieke media om kritisch te zijn, alles te bevragen - zeker ook de hoofdstromen, het establishment, de zittende macht. Er dreigt nu steeds meer een omgekeerde situatie te ontstaan, waarbij de media zich verbinden met de macht, en de politieke oppositie juist extra kritisch wordt gevolgd, omdat zij zich niet aan de - grotendeels ongeschreven - afspraken en fatsoensregels houden, en niet altijd netjes het spelletje meespelen."
Hij besluit: "De publieke omroep is als het goed is van alle Nederlanders, want die wordt gefinancierd door belastinggeld. Maar ik stel vast dat toch zeker 20 procent van de Nederlandse bevolking zich niet in de uitgangspunten volledig herkent waarmee de publieke omroep zijn dagelijkse werk doet. Niet dat ze geen onderdelen ervan waarderen, maar de vooroordelen waarmee gewerkt wordt, worden niet door dat percentage van de bevolking herkend. Dus ik zal blijven hameren op representativiteit, ook in de volgende bijeenkomsten die we hier onderhouden."