Volgens Luiten van Zanden is geen enkel systeem gemaakt voor de eeuwigheid, dus ook niet de Europese muntunie. Het idee achter een gemeenschappelijke munt is enorm aantrekkelijk, en het heeft wel degelijk voordelen, aldus de hoogleraar. Echter hebben de laatste jaren veelal laten zien dat de euro ook veel problemen heeft gecreëerd.
"Geen enkel systeem is voor de eeuwigheid. Als er niet bijtijds over een alternatief wordt gedacht, kan Nederland beter op eigen houtje uit de euro stappen. Een Nederlandse munt zou wat in waarde stijgen ten opzichte van de euro. Maar niet dramatisch, dus dat hoeft geen belemmering te zijn. Je moet afspraken maken, bijvoorbeeld hoe je contracten behandelt. Maar die zijn rond de introductie van de euro ook gemaakt. Het is complex, maar niet onmogelijk."
De hoge inflatie in Europa laat zien hoe complex het is om één sterke munt te hebben voor landen met compleet verschillende economieën.
"Het laat opnieuw zien hoe lastig het is dat we een munt hebben voor zulke verschillende landen. Waar noordelijke landen behoefte hadden aan een hogere rente en inflatiebestrijding, is het zuiden daar nog steeds niet aan toe. Die tegenstelling is de afgelopen tijd scherper geworden, en laat zien hoe kunstmatig de euro is. Pijnlijk, want we zijn nog niet klaar voor een volgende recessie. Terwijl we dit najaar mogelijk zelfs in een financiële crisis belanden", vertelt de hoogleraar aan de Telegraaf.
Luiten van Zanden constateert dat de eurozone vooral voordelig was voor de zwakkere economische landen binnen de Europese Unie. In Zuid- en Oost-Europese landen werden tientallen miljarden euro's gestopt, maar een structurele verbetering binnen het beleid en gedrag van landen is nauwelijks te zien, aldus de Utrechtse hoogleraar.