Zorgen om politie die steun betuigt aan Marokkaanse koning: 'Dit is ongelukkig'
Een journalist en een Kamerlid maken zich zorgen om een recente foto van twee politieagenten die steun betuigen aan de Marokkaanse koning. Volgens hen brengt dit de neutraliteit van de politie in gevaar.
Op 30 juli vindt het Troonfeest plaats in Marokko. Deze nationale feestdag wordt gehouden ter ere van de Marokkaanse koning Mohammed VI, die op 30 juli 1999 de troon besteeg. De dag gaat gepaard met parades, zang, dans en vuurwerk in Marokko.
Ter gelegenheid van het Troonfeest betuigen twee Nederlandse politieagenten online hun steun aan de Marokkaanse koning. Ze gaan, in politie-uniform, op de foto in het Marokkaanse consulaat, vergezeld van een portret van Mohammed VI. 'Het Heilige Land, de koning', schrijft een agent bij de foto in een Facebook-bericht. Hierachter wordt een hartje geplaatst.
Bezorgde reacties
Journalist Carel Brendel vindt dit een zorgelijk statement. 'En weer poseerden Nederlandse agenten op een Marokkaans consulaat bij een portret van de Marokkaanse koning. Hallo heren, u moet in Nederland boeven vangen. Reclame maken voor een omstreden regime hoort niet bij uw taak', reageert hij via X.
Uit een AIVD-rapport blijkt dat de Marokkaanse regering 'beïnvloedings- en inlichtingenactiviteiten' verricht in Nederland, waarbij Marokkaanse Nederlanders worden ingezet als 'belangenbehartigers' voor de Marokkaanse overheid. In ruil voor medewerking kunnen zij worden beloond met bijvoorbeeld een viering op de ambassade. Maar critici van de Marokkaanse regering kunnen juist hinder ondervinden als zij willen terugreizen naar Marokko, bijvoorbeeld voor een familiebezoek.
Monitor Lange Arm Rabat keurt de bewuste Facebook-foto van de Nederlandse politieagenten af. Volgens deze Monitor, die zich zorgen maakt om de inmenging van de Marokkaanse overheid, loert het gevaar van spionage, inmenging en beïnvloeding van de Nederlandse overheid. 'Wij zijn van mening dat dit een verkeerd signaal is en een slecht voorbeeld van de Nederlandse politie en andere gezaghebbende instituties. Als overheidsorganisatie, die verantwoordelijk is voor de veiligheid van burgers en zich neutraal hoort op te stellen, heeft de politie niets te zoeken bij bijeenkomsten van buitenlandse staten met een offensieve diasporapolitiek. Dit geldt zeker voor Marokko, dat bekendstaat als een autoritair land dat alles in het werk stelt om zijn voormalige onderdanen te controleren, te intimideren en te bespioneren', laat de monitor weten in een verklaring.
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte noemt de foto 'ongelukkig'. Hij wijst erop dat de Marokkaanse beïnvloeding al momenteel plaatsvindt bij de Nederlandse veiligheidsautoriteiten. Zo werd vorig jaar een NCTV-medewerker, van Marokkaanse medewerker, aangehouden op Schiphol met een tas vol staatsgeheimen stukken. De man wilde deze tas meenemen naar Marokko. Tot slot wijst Paternotte erop dat Nederlandse Marokkanen die Mohammed VI niet steunen, zich ook veilig moeten voelen om naar de politie te stappen.