Duitsland overweegt permanente grenscontroles
De Duitse regering overweegt permanente grenscontroles in te voeren rond het land. De reden: een ongecontroleerde instroom van illegale migranten die Europa’s grootste economie bedreigt en de toekomst van de Schengenzone op het spel zet.
In 2023 bereikte het aantal illegale grensoverschrijdingen in Duitsland het hoogste punt in zeven jaar, wat leidde tot tijdelijke grenscontroles met buurlanden zoals Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Zwitserland. Deze maatregelen bleken echter onvoldoende om de migratiestroom in te dammen, meldt DW. Nu dringt de oppositiepartij CDU aan op permanente harde grenzen om verdere migratie te beperken.
Friedrich Merz, de leider van de CDU, verklaart dat deze maatregel 'geen geld kost, maar snel de stemming in het land kan verbeteren'. Dit voorstel krijgt ook steeds meer steun binnen de regeringscoalitie zelf. Zo sluit de regeringspartij FDP zich hierbij aan, meldt Tagesschau. Desondanks blijft Scholz’ eigen regeringspartij SPD zich verzetten tegen het voorstel.
Grenscontroles in de Schengenzone
Vorig jaar voerde Duitsland enkele maanden strenge grenscontroles uit met zijn oostelijke buurland Polen, om zo de illegale migrantenstroom te bedwingen. En het effect was te merken: een nabijgelegen aanmeldcentrum ontvangt nog maar 20 procent van het aantal asielaanvragen van voor de extra controles. Als reactie hierop scherpten eind vorig jaar ook Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije hun grenscontroles aan. Begin juni scherpte Duitsland de grenscontroles weer aan vanwege het EK voetbal. Het doel was om optimale bescherming te bieden tijdens het toernooi, door risico's van islamitisch geweld en hooliganisme in te perken.
Duitsland is niet het enige land dat worstelt met de gevolgen van het mislukte migratiebeleid. Ook andere Europese landen, zoals Denemarken, overwegen om grenscontroles opnieuw in te voeren, vooral vanwege de toename van grensoverschrijdende criminele activiteiten door migrantengangs. Finland nam vorige maand een wet die grenswachten meer bevoegdheden geeft om asielaanvragen af te wijzen en migranten terug te sturen die proberen het land binnen te komen. Ook Nederland voert de grenscontroles op, onder leiding van Asielminister Faber.
De Europese grenscontroles staan haaks opwaarts de Schengenzone ooit voor bedoeld was, namelijk het creëren van een grenzenvrij Europa. Maar met de stijgende criminaliteitscijfers en illegale migratie zien landen zich toch genoodzaakt om de controles opnieuw in te voeren.