Escalatie van radicaal moslimgeweld in Bangladesh
Met het vertrek van oud-premier Sheikh Hasina wordt de hindoeïstische gemeenschap in Bangladesh geconfronteerd met een golf van geweld en plunderingen. Volgens de minderheidsgroep BHBCUC zijn honderden huizen, bedrijven en tempels van hindoes in de afgelopen 24 uur doelwit geworden van aanvallen. Antropoloog Shashi Roopram vindt het verbijsterend dat de Nederlandse politiek zich niet meer hiertegen uitspreekt.
Tussen de 200 en 300 hindoeïstische huizen en bedrijven zijn beschadigd sinds Hasina's vertrek op maandag, vertelt BHBCUC-secretaris Rana Dasgupta aan persbureau Reuters. Ook meldt hij dat 15 tot 20 tempels in heel Bangladesh zijn vernield en dat minstens 40 leden van de gemeenschap gewond zijn geraakt.
“De gemeenschappelijke wreedheden begonnen enkele uren voordat ze aftrad,” vertelt Dasgupta bij Reuters. “Hoewel er geen doden zijn gevallen, zijn er wel gewonden. Huizen, bedrijven en tempels van minderheden, vooral hindoes, zijn doelbewust aangevallen, geplunderd en vernield.”
'Afschuwelijke' situatie
De Bengaalse bevolking bestaat voor zo'n 8 procent uit hindoes. Onder Hasina's bewind werd deze religieuze minderheidsgroep grotendeels beschermd. Maar nu, met de verwachte machtsovername door een oppositieblok met een hardline islamitische partij, voelen zij zich meer dan ooit kwetsbaar. Zo beschrijft Manindra Kumar Nath de situatie in Bangladesh als 'afschuwelijk'. “Zelfs vandaag nog krijgen we oproepen van mensen die ons smeken om hun leven te redden, maar we krijgen geen enkele steun.”
Het vertrek van Sheikh Hasina leidt tot chaos in het land, met protesten die uitmonden in aanvallen op gebouwen en musea die verbonden zijn met Hasina's partij, Awami League. Overheidsfunctionarissen worden vervolgd en opgehangen aan bruggen door een woedende menigte, meldt een actiegroep op X. In totaal zijn er al bijna driehonderd mensen omgekomen sinds begin juli.
Studentenleiders die de protesten tegen Hasina leiden, roepen herhaaldelijk op om minderheidsgemeenschappen met rust te laten. Desondanks voelen hindoeïstische leiders zich kwetsbaar en machteloos door het gebrek aan een functionerende regering. Op online beelden is te zien hoe islamisten een hindoe-tempel in de regio Eidgaon Upazila belagen.
Twee maten?
Tot nu toe besteden Nederlandse politici geen enkele aandacht aan het religieus getinte geweld in Bangladesh. Alleen PVV-leider Geert Wilders heeft zich uitgesproken. 'Het geweld tegen Hindoes in Bangladesh is afschuwelijk. Ze worden vermoord en hun huizen en tempels worden verbrand door barbaarse islamitische bendes. Dit moet onmiddellijk stoppen!' schreef hij dinsdagochtend op X.
Antropoloog Shashi Roopram vindt het verbijsterend dat andere partijen zich niet uitspreken. Volgens hem wordt er gemeten met twee maten. 'Nu hindoes in Bangladesh worden afgeslacht zijn de critici van radicaal-rechts muisstil. Waar zijn de afkeuringen van de PvdA, GL, D66 etc? Alleen de PVV keurt het geweld af. Waar zijn de prominente hindoes? Zijn ze te bang om hun mond open te doen? Laffe gemeenschap. Bah', reageert hij op X.
Nu hindoes in Bangladesh worden afgeslacht zijn de critici van radicaal-rechts muisstil. Waar zijn de afkeuringen van de PvdA, GL, D66 etc? Alleen de PVV keurt het geweld af. Waar zijn de prominente hindoes? Zijn ze te bang om hun mond open te doen? Laffe gemeenschap. Bah.
— Shashi Roopram (@ShashiRoopram) August 6, 2024