Atleten woest om 'klimaatneutraal' voedsel in Olympisch dorp: 'Ik wil vlees'
Verschillende atleten zijn erg ontevreden over het voedsel dat wordt geserveerd in het Olympisch dorp. De Britse zwemmer Adam Peaty, zesvoudig medaillewinnaar, uitte dinsdag zijn zorgen over de kwaliteit van de maaltijden en meldde zelfs dat er wormen zijn aangetroffen in het eten. “Het voedsel is gewoon niet goed genoeg voor atleten van dit niveau. We moeten het beste van onszelf kunnen geven,” vertelt Peaty bij iNews.
Peaty is niet alleen kritisch over de kwaliteit, maar ook over het beperkte aanbod aan proteïnerijke maaltijden. Hij prijst het eten van eerdere Olympische Spelen in Tokio en Rio, maar vindt het aanbod in Parijs teleurstellend. “In Tokio was het eten geweldig. In Rio was het geweldig. Maar deze keer? Er zijn niet genoeg eiwitopties, lange wachtrijen en je staat 30 minuten in de rij om te eten,” klaagt hij bij iNews.
Een deel van het probleem lijkt te liggen in de duurzaamheidsdoelen van de Parijse Spelen. De organisatoren hebben zich voorgenomen dat 60 procent van alle geserveerde maaltijden vegetarisch zou zijn en dat een derde plantaardig zou zijn. Peaty uitte bij iNews zijn ongenoegen over deze aanpak: “Atleten krijgen de duurzaamheidsagenda opgedrongen. Ik wil vlees, ik heb vlees nodig om te presteren, en dat is wat ik thuis eet. Waarom zou ik dat nu veranderen?”
Ook andere atleten zijn woedend
De kritiek van Peaty staat niet op zichzelf. Ook de Australische zwemster Ariarne Titmus, die goud won op de 400 meter vrije slag, laat weten dat het eten in het Olympisch Dorp haar prestaties mogelijk beïnvloedde. “Het leven in het Olympisch Dorp maakt het moeilijk om optimaal te presteren,” zegt Titmus, meldt Daily Mail. De Nederlandse delegatie laat zelfs voedselpakketten uit Nederland overkomen om te eten.
Voormalig zwemmer James Magnussen, die in 2016 brons won voor Australië, sloot zich hierbij aan en uitte in een column zijn ongenoegen over het menu dat door Sodexo Live, de cateraar van het Olympisch Dorp, werd samengesteld. Volgens hem was er te weinig aandacht voor vleesgerechten en proteïnerijke maaltijden, wat de prestaties van de atleten negatief beïnvloedde. “Het gebrek aan wereldrecords komt door deze hele eco-vriendelijke, CO2-voetafdruk-verlagende, veganistische mentaliteit in plaats van te focussen op prestaties,” schrijft Magnussen bij News Corp.
Hoewel veganistische diëten populairder worden, blijkt uit onderzoek dat de meeste atleten, waaronder veel topatleten zoals Usain Bolt en Michael Phelps, nog steeds een omnivoor dieet volgen. De discussie over het juiste dieet voor topprestaties lijkt hiermee voorlopig nog niet beslecht.