Mauritanië stroomt vol met vluchtelingen die naar Europa willen
De aanhoudende conflicten in Mali leiden tot een massale toestroom van mensen naar de zuidelijke grens van Mauritanië. Inmiddels zijn er bijna 300.000 mensen in het kamp, waarvan velen de oversteek naar de Canarische Eilanden willen maken. Dit is een verdrievoudiging van het aantal vluchtelingen in kampen zoals dat van M’Berra
De onrust in Mali duurt voort met betrokkenheid van de Wagner-groep, de Malinese strijdkrachten (FAMA) en extremistische groeperingen gelieerd aan Al-Qaeda en ISIS. Dit leidt nu tot een enorme toestroom van vluchtelinge. Een rapport van Frontex, dat in mei door La Gaceta werd onthuld, waarschuwde al voor de verplaatsing van meer dan 100.000 Malinezen naar de zuidelijke grens van Mauritanië met de bedoeling de oversteek naar de Canarische Eilanden te maken. Volgens de Spaanse politie (Guardia Civil) is het aantal vluchtelingen in de kampen van M’Berra nu verdrievoudigd, en de Mauritaanse autoriteiten hebben moeite om de instroom en uitbreiding van deze kampen onder controle te houden.
Mauritanië is momenteel 'een broeinest' van spanningen. Er zijn nederzettingen ontstaan die buiten de controle van de autoriteiten vallen. Spaanse agenten, die in de regio zijn ingezet om illegale mensenhandel te bestrijden, melden dat ze momenteel overbelast zijn door de situatie.
Veel van de illegale migranten verplaatsen zich momenteel richting de Mauritaanse kust met de intentie om naar de Canarische Eilanden te vertrekken. Nuakchot, de hoofdstad van Mauritanië, is een belangrijk knooppunt geworden. In een poging de instroom naar de hoofdstad te beperken, vraagt de Mauritaanse regering om meer ondersteuning om de middelen voor grensbeveiliging naar de grenzen met Mali en Senegal te verplaatsen. Deze formele aanvraag verloopt echter traag door bureaucratische procedures.
Meer dan 10.000 Malinezen bereiken de Canarische Eilanden
De situatie wordt bevestigd door statistieken van Frontex. Tussen januari en juli bereikten meer dan 10.000 Malinezen de Canarische Eilanden, een stijging van meer dan 250 procent vergeleken met vorig jaar, toen 2.877 Malinese migranten illegaal naar de eilanden kwamen. Europese autoriteiten verwachten dat dit aantal tegen het einde van het jaar zou kunnen verviervoudigen gezien de huidige omstandigheden.
Naast de Malinese migranten zijn er ook bewegingen vanuit andere delen van de Sahel, zoals Senegal, Gambia en de Westelijke Sahara, evenals vanuit kustgebieden in Marokko, die momenteel ook fungeren als vertrekpunten voor honderden illegale migranten richting Lanzarote en Fuerteventura. De situatie in de regio blijft gespannen en vraagt om snelle en effectieve oplossingen.